Anna Serner lämnar Svenska Filminstitutet

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Filminstitutets (SFI) vd Anna Serner lämnar sitt uppdrag i oktober 2021.

– Tiden har kommit att lämna över stafettpinnen till någon annan som får ta filmen in i framtiden, säger Anna Serner i ett pressmeddelande.

Anna Serner tillträdde som vd för Filminstitutet 2011. Hon kom då från rollen som vd för Tidningsutgivarna (TU).

Enligt SFI:s pressmeddelande har hon själv tagit beslutet att lämna.

– Det har varit ett privilegium att få ha detta utvecklande, roliga, viktiga och utmanande jobb att leda en så viktig kulturinstitution. Men jag tycker att maktpositioner ska innehas av olika personer, för att få in nya perspektiv i en organisation och bransch, säger hon.

Letar ny vd

Filminstitutets styrelse kommer nu att inleda arbetet med att hitta en ny vd.

– Anna Serner är en stark förändringsledare, som har arbetat mycket med Filminstitutets organisation för att den ska vara rustad att möta framtiden, säger Claes Ånstrand, styrelseordförande för Filminstitutet.

Arbetat för jämställdhet

Som vd har Anna Serner ofta drivit frågor om representation och jämställdhet inom svensk film och kommit med förslag som ibland varit omdebatterade.

Hon har bland annat önskat öronmärka pengar till kvinnliga filmskapare och talat om att införa könsneutrala kategorier på Guldbaggegalan.

På filmfestivalen i Cannes för 2016 presenterades konceptet ”50/50 by 2020” av den dåvarande kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) och Anna Serner. Målet var att hälften av filmerna skulle ha en kvinnlig regissör eller manusförfattare år 2020

Men när arbetet skulle utvärderas var bara sex av 26 filmer regisserade av en kvinna.

– Världen är ojämställd och det tar tid. Det finns ett antal som inte är ett dugg intresserade av att uppnå jämställdhet och hur vi förändrar det, det gör vi tillsammans, sade Anna Serner till SVT.

Organisationen Women in film and television international hyllar Anna Serner efter hennes besked.

– Anna har främst förändrat svensk filmindustri i hur omvärlden ser på Sverige och svensk film – som frontrunner när det gäller att vara ett land som är först. Med att ta ”diversity” på allvar och de konstnärliga succéer det lett till, skriver Helene Granqvist, ordförande WIFT, till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.