Filminstitutets vd Anna Serner. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Endast 6 av 26 av höstens filmer har kvinnlig regissör

Uppdaterad
Publicerad

Av höstens 26 svenska långfilmspremiärer är sex regisserade av kvinnor. Det betyder att Filminstitutets och regeringens mål för helt jämställd svensk filmproduktion inte är uppfyllt.

På filmfestivalen i Cannes för fyra år sedan presenterades konceptet ”50/50 by 2020” av den dåvarande kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) och Svenska filminstitutets vd Anna Serner. Men av höstens filmer är bara sex av 26 regisserade av en kvinna, vilket Sveriges radios Kulturnytt var först med att rapportera.

– Det är inte bara de filmer vi har gett stöd till, hälften är filmer som vi inte har någon påverkan på, säger Anna Serner till SVT.

Målet, som sattes 2016, var att hälften av filmerna skulle ha en kvinnlig regissör eller manusförfattare år 2020. Sedan dess har antalet kvinnliga regissörer i snitt regisserat 30 procent av de svenska filmerna per år. Av de filmer som Filminstitutet kunnat påverka har siffran legat på 43 procent sedan 2017.

”Världen är ojämställd”

Anna Serner är inte nöjd med siffrorna men menar att det är en bit på vägen.

– Det visar ju bara att vi inte lyckats förändra strukturerna utan att vi bara har förändrat våra pengar men där tycker jag vi kan hålla huvudet högt och säga att det arbete vi har gjort har fått otrolig effekt, säger Anna Serner.

För att nå hälften kvinnor som regissörer eller manusförfattare menar hon att kvotering skulle kunna vara en lösning.

– Världen är ojämställd och det tar tid. Det finns ett antal som inte är ett dugg intresserade av att uppnå jämställdhet och hur vi förändrar det, det gör vi tillsammans, säger Anna Serner.

Siffrorna i texten har ändrats efter publicering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer