Filminstitutets vd Anna Serner. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Produktionsbolag får 30 miljoner i stöd

Uppdaterad
Publicerad

Filminstitutet ger tillfälligt stöd till produktionsbolag som har påverkats av coronakrisen. Stödet gäller för bolag som har kontinuerlig produktion av lång-, spel- och dokumentärfilm och innebär att 30 miljoner som inte har använts till ett så kallat efterhandsstöd tidigare nu omfördelas. Omfördelningen påverkar inte årets budget, skriver Filminstitutet i ett pressmeddelande.

”Många av arbetstillfällena i svensk filmbransch utgår från produktionsbolagen, inte minst för frilansare. Det är viktigt att understryka att det vi gör nu är en omfördelning av våra egna medel, men det behövs mer. Vi och svensk filmbransch hoppas förstås på nya medel från regeringen”, säger Anna Serner, vd för Filminstitutet.

Utbetalningen av beviljade stöd beräknas kunna betalas ut efter midsommar. Tidigare har Filminstitutet fått 50 miljoner från regeringens stödpaket att fördela och man har även omfördelat 40 miljoner av sina egna medel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet