Trots hotet 2018: Männens filmstöd dras inte in

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan hotade institutets vd Anna Serner med att neka manliga sökanden filmstöd år 2020 om inte branschen bidrog till att uppnå det uppsatta målet med hälften kvinnor bakom kameran år 2020. Men hotet blir inte verklighet, trots att målet inte uppnåtts.

Målet, som sattes 2016, var att hälften av de svenska filmerna skulle ha en kvinnlig regissör eller manusförfattare år 2020. Sedan dess har antalet kvinnliga regissörer i snitt varit 30 procent.

Vid filmfestivalen i Cannes 2018 hotade Anna Serner med att om inte branschen hjälpte till att uppnå målet med hälften kvinnor bakom kameran till 2020, så skulle filminstitutet öronmärka 2020 års stödpengar till enbart kvinnliga sökanden.

Presentationen av höstens biofilmer visar endast 4 av 21 kvinnliga regissörer. Enligt Anna Serner kommer siffran att landa på ungefär 43 procent kvinnor när året är slut. Men trots att jämställdhetsmålet inte nåtts, blir hotet från 2018 inte verklighet.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.