Filminstitutets vd Anna Serner, på plats vid filmfestivalen i Cannes, kan tänka sig att ge allt marknadsstöd till kvinnliga filmare om inte branschen blir mer jämställd före 2020. Foto: Jörgen Söderström, SVT

Filminstitutet kan dra in stöd till manliga filmskapare år 2020

Uppdaterad
Publicerad

Filminstitutet kommer att ge allt marknadsstöd till kvinnliga filmskapare år 2020 om inte marknaden själv släpper fram fler kvinnliga regissörer och manusförfattare. Det säger Filminstitutets vd Anna Serner till Kulturnyheterna.

– Om inte vi ser att branschen hjälper oss att nå 50/50 bakom kameran även på de stora budgetarna då kommer vi att öronmärka hela 2020-års marknadsstöd till bara kvinnliga filmskapare.

Det skarpa uttalandet kommer från Filminstitutets vd Anna Serner i en intervju med Kulturnyheterna på filmfestivalen i Cannes.

– Nu måste vi se att det kommer in fler ansökningar med flera kvinnor. Vi måste se fler filmer som utvecklas med kvinnor bakom kameran även för stora budgetar för där är det största problemet.

Fler kvinnor på vita duken

Marknadsstödet går till de mest kommersiella filmprojekten, de som väntas kunna locka mer än 200 000 besökare. Marknadsstödet utgör ungefär en tredjedel av det totala filmstödet.

Anna Serner menar också att om fler kvinnor gör filmer kommer det också att leda till att vi får se fler kvinnor framför kameran.

– Jag är övertygad om att det kommer att förändras. Men jag är också övertygad om att det kommer att ta generationer innan vi har nått en situation där vi inte ens behöver tänka på kön och det är ju det alla vill. Man vill ju bara vara sig själv inte sitt kön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes

Mer i ämnet