Eva Hamilton, ordförande föreningen Film- och TV-producenterna. Foto: Film- och TV-producenterna/Patrick Semansky/TT

Film- och TV-producenterna besvikna över uteblivet stöd

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har presenterat hur de 500 stödmiljonerna till kultursektorna ska fördelas. Eva Hamilton, ordförande för föreningen Film- och TV-producenterna, är besviken över att inga pengar går direkt till produktionsbolagen.

– Jag är besviken på att stödet hittills har varit så inriktat på större företag med fast anställd personal, säger hon.

Eva Hamilton berättar att det finns en påfallande oro bland Film- och TV-producenternas medlemsförbund.

– Det är ganska många som flaggar för avsevärda svårigheter till hösten och eventuella nedläggningar och konkurser mot slutet av året, säger hon.

Coronaviruset och kulturen

Eva Hamilton är inte överraskad över det uteblivna ekonomiska stödet men hon är besviken.

– Det är ju många arbetstillfällen det handlar om där många är projektanställda, säger hon och fortsätter:

– Jag är besviken på att stödet hittills har varit så inriktat på större företag med fast anställd personal. De små företagen har väldigt lite nytta av det som hittills har presenterats, men de står samtidigt för en stor del av jobben.

Vill se riktade åtgärder mot små företag

Under fredagen höll regeringen en presskonferens där det meddelades hur stödet ska fördelas. Anna Serner, vd för Svenska Filminstutet, säger att de kommer att omfördela sina reserver eftersom produktionsbolagen helt hamnar utanför stödåtgärderna.

– Vi är glada för krispaketet men naturligtvis räcker inte pengarna. Så fort vi har fått ut de första stödpengarna börjar vi med nästa fas där vi löser upp så mycket av de reserver vi har till produktionsbolagen, säger Anna Serner.

Eva Hamilton ser ett behov av mer stöd till de som producerar film och TV och hon vill se mer pengar till filminstitutet.

– Nu omfördelar man ju bara, de får inga nya pengar. Det behövs nya pengar till filminstitutet som kan gå till dramproducenterna. Jag skulle vilja se riktade åtgärder mot små företag, alltså rena kontantstödsåtgärder som då skulle omfatta också film- och TV-producenter, säger Eva Hamilton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet