Anna Serner: ”Det blir smärtsamt tydligt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Kulturnyheternas granskning växer kritiken mot SF Studios. Många vittnar om en sexistisk kultur på bolaget och SFI:s vd Anna Serner menar att det finns ett stort jobb kvar att göra för jämställdheten i den svenska filmbranschen.

Kulturnyheterna rapporterade under tisdagen om den starka kritiken från branschen mot SF Studios och hur bolaget använder sina pengar. Men många röster vittnar också om en grabbig och sexistisk kultur i företagsledningen som fått ett tjugotal högt uppsatta kvinnor att lämna företaget sedan 2013.

Svenska Filminstitutets vd Anna Serner och SFI i stort har profilerat sig med jämställdhetssatsningar som gäller svensk film senast under filmfestivalen in Cannes i maj.

Kritiken mot SF Studios

Hur rimmar det här med dina visioner?

– Vi har inte nått mina visioner. Det är helt uppenbart att vi har ett jättestort jobb kvar att göra. Jag har aldrig nått den villfarelsen att vi är klara med jämställdhetsarbetet, säger Anna Serner.

Ingen nyhet för Serner

Serner menar att de har varit tydliga att det är SFI:s pengar som har varit jämt fördelade och inget annat.

– Men vi ser ju också väldigt tydligt även inom svensk film att om vi inte är med så finns det inte kvinnor bakom kameran. Det här är inte nyheter för mig men det blir smärtsamt tydligt.

Vad kan ni på SFI göra mot en sådan kultur på SF Studios som beskrivs?

– Vi kan inte göra något mot en kultur. Vad vi kan göra är att via våra jättenoggranna controllers på Filmistitutet granska budgetar och se till att de pengar som vi delar ut också hamnar på duken. Det är vår roll och den tycker jag att vi tar.

Se Anna Serners kommentar i sin helhet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot SF Studios

Mer i ämnet