Delad bild. Vänster: person i mörka kläder inomhus. Höger: vuxna badar vid ett dukat bord i sjön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Koreografen och regissören Anna Vnuk ska tolka Lars Tunbjörks bilder i ny föreställning på Stadsteatern Foto: Andreas Idén och Lars Tunbjörk

Anna Vnuk tolkar Lars Tunbjörks fotografier på Stadsteatern

Publicerad

Lars Tunbjörks fotografi blir teater på Stadsteatern i Stockholm. Regissören och koreografen Anna Vnuk har tagit sig an att tolka Tunbjörks legendariska serie ”Landet utom sig” från 1993.

Fotoboken hyllades för sin humoristiska och surrealistiska skildring av den svenska landsbygden.

– Tunbjörks bilder ska komma till liv, berättar regissören och koreografen Anna Vnuk.

Lars Tunbjörk är en av Sveriges internationellt mest namnkunniga fotografer. Tio år efter sin död uppmärksammas hans konstnärskap med både teater och utställning på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Fotoserien ”Landet utom sig” var från början ett uppdrag 1988, från inrikesflygets reportagetidning Upp & Ner, att skildra den svenska landsbygden. Detta blev sedan till en utställning 1991 och en fotobok med samma namn tre år senare.

Gamla och nya bilder

Med skarpt humör skildrade Tunbjörk ett Sverige i förvandling, när konsumtionssamhället börjar ta form på den svenska landsbygden.

Utställningen som visas i höst kommer att uppdateras med nya bilder som aldrig visats tidigare. Målet är att ge en större berättelse om Tunbjörks konstnärskap bortom den hyllade fotoboken som blev hans stora genombrott som dokumentärfotograf.

– De som har sett ”Landet utom sig”-utställningen ska kunna få något nytt. Men detta ska också vara en introduktion av Tunbjörks fotografi till en ny publik, berättar dokumentärfilmaren Maud Nycander, som var sambo med Lars Tunbjörk.

Knockad Vnuk tolkar

Parallellt med utställningen sätter Stadsteatern upp en scenkonstföreställning signerad Anna Vnuk – koreograf och regissör som blev ”knockad” av Tunbjörks humoristiska och surrealistiska bilder av ett Sverige i förvandling i samband med den stora retrospektiva utställningen 2018 på Fotografiska museet i Stockholm.

– Det är så mycket energi i hans bilder, de ska komma till liv på Stadsteaterns stora scen, säger Anna Vnuk.

Oväntat grepp

Det är svårt att säga exakt vad det blir, men Vnuk menar att man kommer att känna igen Lars Tunbjörks bilder i föreställningen.

– Det är ingen musikal, men det blir dans, sång och text om vartannat, berättar hon.

För Maud Nycander kom detta som en oväntad men kul ingång i Lars Tunbjörks surrealistiska fotokonst.

Vem var Lars Tunbjörk?

Lars Tunbjörk föddes 1956 i Borås. Han började fotografera för Borås Tidning vid 15 års ålder och arbetade senare på Värnpliktsnytt under sin militärtjänst. Trots erbjudande om fast anställning på Borås Tidning, flyttade han vid 21 års ålder till Stockholm för att arbeta med Jourfotograferna. Han frilansade för Aftonbladet, Stockholms-Tidningen, Linjeflygs tidning Upp och Ner, samt tidningen Vi.

Tunbjörk fick sitt stora genombrott 1993 med fotoboken ”Landet utom sig”, ursprungligen ett reportageuppdrag för ”Upp och Ner” fem år tidigare. Boken blev en internationell succé med sin humoristiska och surrealistiska skildring av Sverige, och begreppet ”en tunbjörkare” föddes.

1982 utsågs Tunbjörk till ”Årets Fotograf” för sina bilder som fångade vardagen med humor och värme. Han tackade nej till fasta anställningar för att bevara sin konstnärliga frihet.

Tunbjörk genomförde flera fotoprojekt utomlands, bland annat i Paris där han skildrade livet 200 år efter franska revolutionen. Ett uppdrag för SVT 1984 ledde till kritik i England för hans skildring av Liverpool, vilket fick honom att bara fokusera på ämnen han kände väl.

källa: https://tunbjork.se/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.