Anna von Hausswolffs kyrkokonsert stoppades av katolska aktivister

Uppdaterad
Publicerad

En grupp katolska fundamentalister hindrade under tisdagskvällen den svenska artisten Anna von Hausswolff från att spela i en kyrka i den franska staden Nantes. Gruppen ansåg att konserten var ”satanistisk”, skriver Le Figaro.

Sångaren och kompositören Anna von Hausswolff skulle spela i kyrkan Notre-Dame du Bon-Port i Nantes under tisdagen. Men konserten ställdes in efter att ha blivit blockerad av katolska fundamentalister som anser att Anna von Hausswolff och hennes musik är satanistisk.

Spelningen var slutsåld, men när besökarna skulle gå in i kyrkan stod en grupp motståndare till konserten och blockerade entrén och sjöng: ”Heliga Maria Guds moder, be för oss stackars syndare”.

”Läskigt”

Anna von Hausswolff skriver på sin Instagram att det var en ”läskig, spänd och sorglig situation”.

”Jag är chockad. Vi visste att det kunde dyka upp demonstranter men inte i den mängden och när de började försöka ta sig in i kyrkan, samt vråla och sjunga utanför porten så började det kännas läskigt. De blockerade ingången och 400 arga fans började tappa tålamodet och tillslut fick vi ställa in av säkerhetsskäl”, skriver hon till Kulturnyheterna.

Med anledning av demonstranterna beslutades det kort innan att konserten skulle byta plats, men det hjälpte alltså inte skriver von Hausswolff.

”Dagen innan konserten hade det publicerats en artikel i en konservativ katolsk tidning där de skrev att jag var 'high priestess of satanic harmonies', och den artikeln ledde till att vi fick byta kyrka. Men fundamentalisterna fick blodad tand och bestämde sig för att följa efter oss till den nya kyrkan.”

Fördömer fundamentalisterna

Anna von Hausswolff är känd för att använda sig av orglar i sin musik, och är just nu ute på en turné där hon spelar i kyrkor runt om i Europa. Hennes musik och estetik på albumomslag drar ofta åt det gotiska hållet, och enligt bloggen Le Salon Beige sjunger von Hausswolff i låten Pills på ett metaforiskt vis om hur hon ”älskat med djävulen”.

Företrädare för franska myndigheter i Nantes har fördömt de religiösa fundamentalisternas agerande. Förste vice borgmästare i Nantes, Bassem Asseh, skriver på Twitter att ”intoleranta radikaler orsakar att en konsert ställs in, trots att den var planerad i samförstånd med kyrkan”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.