Musikvideon Sacro Bosco är skapad av Gustaf och Ludvig Holtenäs. Foto: Musikvideon Sacro Bosco är skapad av Gustaf och Ludvig Holtenäs.

Orgel, techno och svartmetal på Anna von Hausswolffs nya album

Uppdaterad
Publicerad

En gammal barockorgel i Örgryte och en osannolik gammal italiensk park med jättelika fantasidjur. Båda spelar avgörande roller när unika Anna von Hausswolff är tillbaka med nya tongångar på All thoughts fly.

11 år har passerat sedan vi evighetsköade till den mer än fullsatta Annedalskyrkan i Göteborg under det årets Way Out West-festival för att se en ung pianist och artist som inte släppt en enda sång.

Tre år senare gjorde hon – Anna von Hausswolff – årets mest kritikerhyllade svenska album; Ceremony, det som kretsar kring klassikern Mountains Crave.

Därefter fortsatte hon att förstora och fokusera både sina ljud och tankarna runt dem. Med en orgel. Det är Anna rätt ensam om i det popmusikuniversum hon trots allt kommer ifrån.

Tillhör inte populärmusiken

Än idag kan man hitta en linje i det dramatiska berättandet från hennes första sånger fram till de kompositioner hon gör idag.

Men, att sortera in henne under populärmusik känns sedan många år orätt. Trots att hennes musikaliska värld ekar av både techno och svartmetal rör vi oss i det som de flesta sammanfattar som klassiskt.

När hon nu är tillbaka med fulländaren All Thoughts Fly så syns en avskalad fortsättning från förra verken, Dead Magic (2018) och The Miracoulous (2015).

Inspiration från jättelika fantasidjur

Detta är album där von Hausswolff går på stundtals halbrytande upptäcksfärder till kändisorglar i Piteå och Köpenhamn.

Denna gången har hon hamnat närmre barndomsbygden. I Örgryte. I nya kyrkan står en barock, nordtysk historia. Det är på den, och bara den, hon gjort den nya musiken. Här finns ingen plats för andra instrument. Eller sång.

Inspirationen kommer från en osannolik skulpturpark i Italien från 1500-talet. I Sacro Bosco (som också givit namn till ett av de sex spåren på albumet) har fantasin fått fritt spelrum. En mindre anarki av skulpturer av jättelika fantasidjur och en port till döden.

För att hylla friheten och idén med en plats som denna känns det som om organisten utnyttjat varenda pipa på orgeln.

En unik musikant

Här finns hela livets alla känslolägen i allt från preludiet Theatre of Nature (är det Prince som betongriffar Let´s Go Crazy för Oden och Tor i Valhall?) till det totala, flerfärgade,gripande allkonstverket i titelspåret.

All Thoughts Fly mäter sig inte med The Miracolous i omedelbarhet, men är ett väldigt rikt och fullständigt album som rymmer både sorg, storm lugn och hopp.

Genom att vandra in i den där gamla, galna trädgården sätter hon ljuset på en avgörande fråga i vår skakiga värld. Den om mänsklighetens överlevnad. Skall vi välja diktatoriska hårda tag för framtiden? Eller hitta vidare med tolerans, förståelse, frihet och fantasi.

Stora tankar. Från en mäktig och helt unik musikant!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.