Författaren Anna Wahlgren i samband med utgivningen av hennes bok Barnaboken. Foto: SVT

Författaren Anna Wahlgren är död

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Anna Wahlgren är död, det meddelar hennes dotter Isadora Cugler för TT. Hon avled stillsamt i sitt hem i Goa i Indien på fredagsförmiddagen efter en längre tids sjukdom.

”Vi sörjer vår mamma djupt. Vi är tacksamma för allt hon gav till oss, till sina barnbarn, barnbarnsbarn och till så många fler, ända in i det sista”, skriver Anna Wahlgrens barn i ett gemensamt meddelande.

Under sin karriär så släppte Anna Wahlgren flera böcker. Både novellsamlingar, romaner, dikter och memoarer.

Allra mest uppmärksammad blev boken ”Barnaboken” från 1983, där hon utifrån sin egna erfarenheter gav råd för barnuppfostran. Enligt förlaget Bonnier har boken sålt i nästan en miljon exemplar. Den har också blivit flitigt omdebatterad för sina många gånger radikala och handfasta tips.

– Jag hade själv små barn då och levde intensivt med den där boken. Den betydde mycket för mig och och jag tror att den betydde mycket för unga föräldrar med sina handfasta råd kring mat och sömn. Senare har jag förstått att hennes råd med åren ansetts som ganska kontroversiella, säger Eva Bonnier till TT.

Mamma till framgångsrika barn

Anna Wahlgren var mamma till nio barn. Dottern Felicia Feldt släppte 2012 den mycket uppmärksammade boken ”Felicia försvann” som handlade om författarens uppväxt. Denna ledde till att Anna Wahlgren 2012 skrev svarsboken ”Sanning eller konsekvens”.

Hon var även mamma till den tidigare ständiga sekreterare för Svenska Akademien och litteraturvetaren Sara Danius. I sin 34:e och sista bok ”Livstycken” skriver Anna Wahlgren om sitt liv och skriver bland annat om sin förstfödda dotter Sara Danius.

Familjen skriver i ett mejl till TT att de ”ödmjukt ber om att få sörja i fred”.

Anna Wahlgren blev 80 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.