Foto: Monkberry AS

Anna Wahlgren talar ut om bråket i Skavlan

Uppdaterad
Publicerad

Dotterns bok om barndomen kom som en chock. I Skavlan talar nu Anna Wahlgren ut om bråket med dottern Felicia Feldt.

Anna Wahlgrens bok om barnuppfostran ”Barnaboken” kom att prägla flera generationers uppfostran.

Under julen 2011 kom dottern Felicia Feldt ut med en egen barndomskildring, ”Felicia försvann” som utpekar modern i dålig dager. Där skrev hon bland annat om en barndom fylld med män, alkohol och dålig omsorg.

För drygt ett år sedan satt satt Felicia Feldt i Skavlan och berättade sin version om sin barndom.

– Det var ett mordförsök. Man kan dö av ett brustet hjärta. Det har nu gått drygt ett år. Jag har legat blödande på offentlighetens torg, med ett spjut i mammahjärtat.

Bemötte dottern i bok

I höstas släppte Anna Wahlgren boken ”Sanning eller konsekvens” där hon bemötte dotterns anklagelser. När hon nu gästar Skavlan är det första gången som hon offentligt pratar om bråket. Hon berättar att dotterns bok kom som en ”total chock”.

– Hon hade inte sagt något som helst till mig, trots att jag under perioden träffat henne flera gånger. Jag hade ingen aning.

I ”Felicia försvann” skriver dottern att sexövergrepp förekom i hemmet.

– Det är en sak att ha en egen uppfattning om sin barndom och en annan att brottsanklagas. Att jag skulle syssla med trafficking, det måste jag bemöta. Jag har inte sysslat med trafficking.

Avfärdar anklagelserna

Att hon skulle lämnat barnen hemma själva medan hon gick och festade avfärdar hon som osanning.

– Det är inte sant. De tre barnen har jobbat hårt för att få mig till alkoholist. Jag är inte alkoholist. Jag kan inte dra gränsen mellan bruk och missbruk men hon har inte tagit skada av det.

Hon beskriver det senaste året som mycket svårt. En resa till Sydamerika fick henne upp på benen. 

– Jag har knappt kunnat stå på benen. Och när julen närmade sig så bestämde jag mig för att ta ett banklån och resa till Amazonas. Och därifrån kom jag ut som en amazon.

”Ville knäcka mig”

När Fredrik Skavlan frågar hur det är att vara i krig med ett av sina barn, svarar hon bara att ”man är inte i krig med en krypskytt”.

Fredrik Skavlan: Vilket ansvar har du för hur hon upplever sin barndom?

– Snälla nån, jag kan inte ansvara för hur någon upplever något. En människas upplevelser kan du inte styra.

– En viss flicka, skandalförfattare, valde att projicerar mina böcker mot mig. Hon ville att jag skulle knäckas, att jag ska förgöras.

När Felicia Feldt gästade Skavlan sade hon att det inte fanns någon chans till försoning.

Fredrik Skavlan: Vill du försonas?

– Jag vet inte. Jag har vakat varje dag i ett år och förundrats över att jag överlevt detta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.