Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se ett urval av när Annette Kullenberg synts till i SVT genom åren. Foto: Dan Hansson / SvD / TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Annette Kullenberg död – blev 82 år

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten och författaren Annette Kullenberg är död, uppger hennes dotter för TT. Kullenberg gick bort i sviterna av covid-19.

”Tyvärr har jag den smärtsamma uppgiften att meddela att Annette Kullenberg, min mamma har gått bort i Covid. Annette gick bort på Hospital de Cascais i Portugal, natten till idag. Jag och min familj ber om hänsyn och respekt i denna svåra stund”, skriver hennes dotter Ylva Kullenberg i ett skriftligt uttalande.

Tog initiativ till Dokumentet

Annette Kullenberg föddes i Stockholm 1939 och inledde sin bana som journalist i början av 1960-talet. Hon var känd som en frispråkig skribent och debattör, bland annat på Aftonbladet, där hon arbetade i 25 år.

Kullenberg började på Aftonbladet 1977 och året därpå publicerade hon tillsammans andra kvinnliga anställda Dokumentet. Kullenberg ansåg att situationen för tidningens kvinnor var hemsk. Genom en rad möten samlade de berättelserna om trakasserier i ett dokument.

En morgon placerades dokumentet, utan förvarning, på vartenda skrivbord på Aftonbladet. 

– För oss som var unga kvinnor på Aftonbladet var Dokumentet oerhört stort. Utan henne hade det inte blivit av, hon tog initiativet till det helt och hållet, säger den mångåriga vännen och kollegan Inger Ramqvist.

Slutade efter konflikt

2002 slutade Kullenberg på Aftonbladet efter en konflikt med den dåvarande chefredaktören och ansvarige utgivaren Anders Gerdin.

Konflikten rörde en krönika om prinsessan Madeleine som hon skrivit och som Gerdin gjorde ändringar i utan hennes vetskap. Konflikten slutade i en rättstvist som Kullenberg slutligen förlorade.

Hon har också varit utrikeskorrespondent i Buenos Aires och Barcelona. I slutet av 2000-talet skrev hon krönikor för Expressens kultursida.

Verksam som författare och dramatiker

Kullenberg skrev flera skönlitterära böcker – debuten kom 1967 med romanen Vänd på dig. Hon ligger också bakom flera reportageböcker, som Överklassen i Sverige från 1974 och uppföljaren Urp! sa överklassen kom 20 år senare. Hon verkade även som dramatiker och har skrivit radio- och tv-pjäser.

2001 vann Annette Kullenberg På spåret tillsammans med journalisten Jesper Aspegren och hon har sommarpratat ett flertal gånger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer