Karin Alfredsson, Åsa Linderborg och Jan Helin om vännen och tidigare kollegan Annette Kullenberg. Foto: TT

Vänner och kollegor om Annette Kullenberg: ”En makalös kolumnist”

Uppdaterad
Publicerad

Vänner och kollegor sörjer författaren och journalisten Annette Kullenberg.

– Hon är en av de största personligheterna svensk journalistik någonsin har haft, säger Åsa Linderborg, författare och tidigare kulturchef på Aftonbladet.

Annette Kullenberg skrev en lång rad böcker och började arbeta som journalist i början av sextiotalet.

Under 25 år var hon knuten till Aftonbladet som reporter och kolumnist.

– Jag har varma och bullriga minnen av Annette Kullenberg, hon är i min ögon en av de absolut största stilister som tidningssverige sett. En del människor är som födda med en röntgenblick för relationer och mänskliga tillkortakommanden och hur de hänger ihop med brännande samhällsfrågor, säger Jan Helin, programdirektör på SVT och tidigare chefredaktör för Aftonbladet.

”Slog ner som en bomb”

Annette Kullenberg kom till kvällstidningen i slutet av 70-talet.

Hon blev snabbt drivande i arbetet med det så kallade Dokumentet, ett projekt som Aftonbladets kvinnliga anställda startade för att uppmärksamma sexism och trakasserier på arbetsplatsen.

– Annette kom utifrån med hög status. Hon fick syn på den brist på jämställdhet som fanns på tidningen. Det var hon som fick oss att samla ihop oss och börja berätta för varandra om hur vi hade det, säger journalisten Karin Alfredsson.

Skrev böcker om överklassen

Åsa Linderborg, författare och tidigare kulturchef på Aftonbladet, beskriver Annette Kullenberg som en ”makalös kolumnist”.

– Hon är en av de största personligheterna svensk journalistik någonsin har haft och en av Aftonbladets största profiler i 25 år

– Ett väldigt viktigt bidrag som Annette Kullenberg har kommit med är två böcker om eliten i Sverige. 1974 skrev hon Överklassen i Sverige och 20 år senare gjorde hon Urp! Sa överklassen och de bidrar med en viktig förståelse av hur det svenska klassamhället ser ut.

Vann På spåret

2001 ställde Annette Kullenberg upp i SVT:s På spåret och vann hela tävlingen tillsammans med journalisten Jesper Aspegren.

– Hon var verkligen en frisk fläkt, väldigt kunnig och samtidigt jävligt rolig! Ibland visste man inte om det var på allvar eller ej. Det är spännande med människor som har den förmågan. Bakom alla skämt låg ganska mycket allvar, säger Jesper Aspegren.

Starkt röksug

Utöver humorn och digra kunskaper minns Jesper Aspegren Annette Kullenbergs starka röksug under inspelningarna.

– Vi fick göra ett antal avbrott för hon fick inte röka i kupen. Hon ropade på Ingvar (Oldsberg, programledare) hela tiden: ”Ingvar, vi får bryta för jag måste ut och röka!”. Annette var uppfriskande och spännande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.