Svenska deckare sålde bäst och intresset för ukrainsk litteratur ökade, förklarar Frida Edman, chef för Bokmässan i Göteborg. Foto: TT

Ännu ett starkt år för bokbranschen – deckare och ukrainsk litteratur populärt

Uppdaterad
Publicerad

Bokbranschen gladdes med ännu ett starkt försäljningsår under 2022. Trots ett oroligt världsläge präglat av inflation, pappersbrist och stigande energipriser fortsatte svenskarna att köpa böcker – däribland deckare och ukrainsk litteratur. Det visar en ny rapport av Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen.

– 2022 landade i den näst högsta bokförsäljningen någonsin och det är otroligt glädjande, säger Frida Edman, chef för bokmässan i Göteborg.  

Enligt Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen uppgick årets bokförsäljning i Sverige till 4,9 miljarder kronor under 2022, vilket var 2,4 procent lägre än rekordårdet 2021

Inflationstider och begränsad ekonomi gjorde inget större avtramp i försäljningssiffrorna.

– Den tryckta boken verkar bli lite dyrare och kanske minskar i sin volym samtidigt som marknaden i sin helhet ökade, säger Edman.

Återhämtat sig från pandemin  

Enligt rapporten ser svenskarnas köpmönster ut att ha återgått till hur de såg ut innan pandemin. Slopade restriktioner gjorde att fler vågade sig tillbaka till den fysiska bokhandeln, vars försäljning ökade med 5,5 procent från föregående år.  

Köpen från internetbokhandeln minskade och abonnemangstjänsternas som vanligtvis ökat markant såg en mer plan utveckling.  

Ökat intresse för ukrainsk litteratur 

Utländsk litteratur fick även ett uppsving med drygt 555 000 titlar sålda för totalt 820 miljoner kronor.  

Flera av dem uppmärksammades inte minst genom ”Booktok-fenomenet” på Tiktok. Men Frida Edman tror även att världsläget kan ligga till grund.

– Självklart står den engelska utgivningen stark i Sverige men även litteratur från andra länder, inte minst från Ukraina där antalet titlar har ökat markant på grund av världsläget och vårt intresse av att ta del av det som händer i kriget, säger hon.

Kepler och deckargenren dominerar  

Etta på den totala listan över flest sålda böcker var Lars Keplers ”Spindeln”. Följt av främst deckare och spänningsromaner som motsvarade hela 14 av årets 20 bäst säljande titlar.

– Deckaren är ett tacksamt ljudformat och sen är vi väldigt starka i den utgivningen, säger Edman.

Årets bäst sålda fackbok var Andreas Cervenkas “Girig-Sverige” och den bäst säljande barnboken blev “Skurkskolan” av humortrion IjustWantToBeCool. 

Fakta: Svensk bokförsäljning under år 2022 i korthet

Total bokförsäljning: 4,9 miljarder kronor

Största försäljningskanalen: Internetbokhandeln med 45,3 procent.

Den fysiska bokhandeln motsvarade 21,8 procent av marknaden och de digitala abonnemangstjänsterna motsvarade 28,8 procent.

Tryckta formaten minskade

Alla de tryckta formaten minskade från tidigare år och totalt sjönk försäljningen av tryckta böcker med 223 miljoner kronor. Samtidigt motsvarar de tryckta böckerna fortfarande majoriteten, 68 procent, av den totala försäljningen.

Deckare överskuggade fackböcker och barnlitteratur

Deckare och spänning ökade med 8,7 procent. Fackboksförsäljningen och även skönlitteratur samt barn- och ungdomslitteratur minskade.

Utländska böcker ökat de senaste åren

Under de senaste fem åren har försäljningen av utländsk litteratur ökat. 2022 såldes utländska böcker för 820 miljoner kronor.

Källa: Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen

Fakta: De topp 10 mest sålda böckerna i Sverige 2022

1. Spindeln av Lars Kepler

2. Gökungen av Camilla Läckberg

3. Där kräftorna sjunger av Delia Owens

4. Själsfränden Sofie Sarenbrant

5. Kult av Camilla Läckberg och Henrik Fexeus

6. Havsörnens skrik av Karin Smirnoff

7. Natriumklorid av Jussi Adler-Olsen

8. Botgöraren av Viveca Sten

9. I dina händer av Malin Giolito Persson

10. Den som dödade helvetets änglar av Jan Guillou

Källa: Svenska bokhandlareföreningen och Svenska förläggareföreningen  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.