”Konstnärens hus” från 1942 av Sven X:et Erixon. Foto: Bukowskis

Anonym hundraåring donerar rekordmålning

Uppdaterad
Publicerad

Sven X:et Erixons ”Konstnärens hus” från 1942 ropades i dag in för drygt 1,1 miljoner kronor på auktionsfirman Bukowskis. Köparen – en födelsedagsfirande hundraåring, meddelar att han donerar tavlan till Moderna Museet i Stockholm.

Sven X:et Erixon (1899-1970) beskrivs som en av de främsta konstnärerna inom svenskt modernt måleri. Målningen ”Konstnärens hus” föreställer Erixons familj i full aktivitet under en vacker sommardag i Saltsjöbaden.

I bakgrunden störs idyllen av militärflygplan – året är 1942 och det är beredskapstid.

Rekordsumma

– Den här målningen väcker starka känslor hos mig och jag minns dessa år som dramatiska och de påverkade mig mycket i livet. Verket är starkt och härligt och jag hoppas att det kommer att glädja en stor publik, hälsar köparen genom Bukowskis.

Köpesumman, 1 138 602 kronor, är rekord för Sven X:et Erixons målningar. ”Konstnärens hus” har tidigare varit i regissören Bengt Lagerkvists ägo, Lagerkvist som också samarbetade med Sven X:et Eriksson i sina teaterproduktioner.

Vän av Moderna Museet

Enligt Bukowskis var mannen med och grundade intresseorganisationens Moderna muséets vänner 1953 – en slags lobbygrupp som verkade för byggandet av ett modernt konstmuseum i Stockholm.

Fem år efter att gruppen bildades stod museet på plats på Skeppsholmen i Stockholm.

– Så fränt och roligt! Det måste vara en person som verkligen älskar konst och som vill att alla ska få ta del av den. Men det är väldigt nytt, vi vet inte mycket mer just nu, säger Kristin Ek, pressekreterare på Moderna Museet till Kulturnyheterna strax efter att auktionsklubban fallit.

”Aktuell även i dag”

Någon timme senare når vi en mycket glad Ann-Sofi Noring, vice museichef på Moderna Museet.

– Det är förstås helt fantastiskt! ”Konstnärens hus” är en strålande målning som har en central plats i Sven X:et Erixon bildvärld. Den känns högst aktuell även i våra dagar – det är vackert på ytan men med mörka krafter lurandes där under.

– Jag hade ett fint samtal med mannen i går, alltså innan auktionen ägde rum. Vi talade om vikten av att målningen ska tillhöra hela svenska folket och kunna ses av så många som möjligt.

När kan den visas för allmänheten?

– Det vet jag inte. Först ska våra konservatorer göra sitt jobb, sedan ska vi hitta ett bra sammanhang för den. Vi får återkomma om det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.