Anrika ordboken: ”Goblin mode” är årets nyord

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige får vi vänta till mellandagarna på årets nyordslista med de engelskspråkiga ordböckerna har redan börjat presentera sina. Nu senast meddelade en av de mest prestigefulla ordböckerna, Oxford english dicticonary, att årets ord blir ”goblin mode”.

”Goblin mode” är att på ett ofta sjavigt sätt ägna sig åt antisocialt beteende som går emot samhällets normer. Uttrycket finns inte på svenska, men goblin översätts närmast med ”vätte” eller ”troll” – en grottboende fantasivarelse som kännetecknas av att ställa till med oreda.

Oxford english dictionary är den tredje engelskspråkiga ordboken som på kort tid lanserat årets ord och alla tycks spegla att vi lever i mörka tider. Merriam-Webster valde ”gaslight” och brittiska Collins årsord blev ”permacrisis”.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.