Anställda på speljätten Activision Blizzard rasar mot ledningen

Uppdaterad
Publicerad

Fler än 800 anställda vid speljätten Activision Blizzard har skrivit under ett öppet brev till bolagets ledning där de kräver förändringar, uppger bland annat medierna Bloomberg och Vice. Brevet kommer efter en utredning som visar att kvinnor och minoritetsgrupper inom företaget utsatts för trakasserier.

– De som bryr sig mest är oftast de som är hårdast drabbade, säger Liza Lind, ordförande för organisationen Female legends.

Förra veckan stämdes ett av världens största spelföretag, Activision Blizzard, för att diskriminera personer på grund av deras kön och hudfärg. Företaget, som är en sammanslagning av speljättarna Activision och Blizzard, står bakom spel som World of warcraft, Call of duty och Overwatch.

– Jag skulle vilja säga att jag är förvånad, men det är jag inte. Många rapporter genom åren har visat att det ser ut såhär på många håll i spelvärlden. Activision Blizzard är verkligen en maktfaktor i spelvärlden, och det är ju ett företag med väldigt starka traditioner, säger Liza Lind, som är ordförande för organisationen Female legends för kvinnliga och icke-binära e-sportare i Sverige.

Stämningsansökan bygger på en två år lång utredning av Kaliforniens statliga byrå för rättvisa anställningsvillkor (DFEH) och innehåller vittnesmål som beskriver en kultur där kvinnor och andra minoritetsgrupper inom företaget fått sämre lön, villkor och utsatts för trakasserier.

Öppet brev till ledningen

Activision Blizzard försvarade sig genom ett pressmeddelande där bolaget anklagade utredarna för att inte ha gjort en tillräckligt grundlig utredning, och kallade byråns beteende förkastligt. Det har lett till ett öppet brev, underskrivet av över 800 medarbetare på Activision Blizzard, som kräver att företaget tar utredningen på allvar och genomför förändringar inom företaget.

– Jag har också sett många olika streamers och spelare som har gått ut på till exempel Twitter och sagt att de nu är fundersamma på om de vill fortsätta spela Blizzard-spel, säger Liza Lind.

Planerar strejk

Minst femtio anställda vid Activision Blizzards högkvarter i Kalifornien planerar att strejka under onsdagen, enligt tidningen Washingston post. Eftersom mycket av arbetet sker hemifrån planerar de som strejkar att samlas utanför Blizzards entré i protest. I det öppna brevet till ledningen kräver de nya regler som ska motverka den ”grabbiga” kultur beskrivs i utredningen och säkerställa en inkluderande arbetsmiljö.

Tidigare chefer vid företaget, bland andra Blizzardmedgrundaren Mike Morhaime, har däremot bett om ursäkt:

”Att så många kvinnor behandlades illa och inte fick stöd betyder att vi svek dem”, skriver han i ett uttalande där han bland annat säger att han skäms.

”Jag hör er, jag tror er, och jag är så ledsen över att jag svek er”, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.