Efterfrågan på arbetskraft är stor och många vill utbilda sig. Men utbildningssystemet har inte hängt med och nu söker sig fler utomlands. Foto: Jonathan Ferm/SVT

Svenska spelindustrins status hotad – fler lockas utomlands

Publicerad

Dataspelsbranschens senaste index för året 2019 visar att ett 30-tal svenska spelföretag sökt sig utomlands för att nå en större arbetsmarknad, och denna trend ökar enligt Dataspelsbranschen. En av orsakerna är att utbildningsplatserna är för få och det kan påverka den inhemska spelindustrins status.

– Risken är att vi inte klarar av att behålla vår internationella position, säger Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen.

I dag är den svenska spelindustrin att räkna med ur ett internationellt perspektiv. Dels gällande försäljning och dels för att man lockar talanger.

– Men den positionen är beroende av att vi fortsätter göra bra spel. Kompetensbristen gör att vi kan förlora den, säger Per Strömbäck, talesperson i branschorganisationen.

Vill behålla kompetensen i Sverige

Han tror att den svenska dataspelsbranschen kommer att fortsätta växa men att den blir bättre om kompetensen finns kvar i Sverige. För att det ska lyckas måste man få fart på utbildningssystemet.

– Det har inte hängt med i utvecklingen. Det kommer inte tillräckligt många färdiga studenter från utbildningarna för att försörja arbetsmarknadens behov, säger Per Strömbäck.

Någon brist på folk som vill utbilda sig och jobba inom branschen finns det inte: Spelutbildningen i Boden är översköljd ansökningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.