Antikrundans Jan Bäckman. Foto: SVT

Antikrundanexperten Jan Bäckman har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s expert i Antikrundan, konstvetaren och civilekonomen Jan Bäckman, har förlorat kampen mot cancer. ”Förlusten är enorm”, säger Antikrundans producent Pernilla Månsson Colt.

Jan Bäckman, 59, kämpade mot cancern i tre år, men har trots detta arbetat som antik- och möbelexpert på Craafords auktioner i Lund under tiden.

–Han har gått mellan sjukhuset och Craaford. Han har verkligen kämpat på, men nu gick det inte längre, säger Pernilla Månsson Colt.

Hon beskriver Jan Bäckman, som varit expert i Antikrundan sedan 1999, som den som ofta fick ta sig an de lite udda och tokiga sakerna. Han var en av de experterna som inte kunde göra en värdering utan att brinna för det.

–Han var väldigt passionerad för det han gjorde och otroligt kunnig. Förutom att vi alla förlorar en kollega och god vän är det även en förlust av en massa kunskap, säger Pernilla Månsson Colt.

I morgon kommer de medverkande i programmet samlas för den årliga avsparksmiddagen, men den kommer inte bli som vanligt.

–Förlusten är enorm. Många av de som är med under rundan känner varandra privat och umgås, så detta kommer att vara jättetungt, säger hon.

Jan Bäckman efterlämnar frun Pia Staël von Holstein och hennes son Otto. Pia Staël von Holstein har även hon arbetat som expert i programmet under åren, något som Pernilla Månsson Colt tror att hon kommer fortsätta med även denna säsong.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer