Arabiska bokmässan på Baltiska hallen i Malmö Foto: SVT

Arabiska bokmässan tvingas betala tillbaka kulturstöd

Publicerad

Malmö stad kommer att kräva tillbaka 225 000 kronor från Arabiska bokmässan. Kommunen har redan sedan tidigare brutit samarbetet med bokmässan på grund av att det på mässans hemsida funnits länkar till en antisemitisk bok.

Det var under tisdagen som Malmös kulturnämnd beslutade att kräva tillbaka sammanlagt 225 000 kronor från Arabiska bokmässan. Dels 150 000 i kulturstöd, dels 75 000 i coronastöd som man erhöll för att kunna genomföra mässan digitalt.

Men det var just det digitala formatet som gjorde att den antisemitiska boken kunde kopplas till Arabiska bokmässan, enligt Estabrak Essat, administrativ samordnare för mässan.

– Vi har skapat konton till varje förlag där de kan lägga upp sina böcker på vår hemsida och det har vi inte kontrollerat. Vi ber så hemskt mycket om ursäkt och tar på oss att vi gjorde fel som inte kollade vad bokförlagen lagt upp, sa Estabrak Essat till SVT Skåne förra året då Malmö stad bröt samarbetet med mässan just på grund av tidigare nämnda länk.

Enligt Malmö stad strider länken till den antisemitiska boken mot bestämmelserna för kulturstöd, dessutom var den ”en allvarlig överträdelse mot de demokrativillkor som gäller för stöd från Malmö stad”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.