Arbetsgivare kunde se att Johan tvångsvårdats – fick nej från över 400 jobb

Uppdaterad
Publicerad

Johan var arbetslös i flera år och kom ofta långt i rekryteringsprocesser innan det tog stopp. Efter ett tips lyckades han bekräfta att han förekom i Verifieras rättsdatabas som arbetsgivare kan betala för att få tillgång till.

– Frustrationen och hopplösheten blev såklart ännu större, säger han.

Johan, som egentligen heter något annat, har genomgått psykiatrisk tvångvård, vilket kan betyda att man frihetsberövas och då behövs ett domstolsbeslut, även om man inte begått något brott. Den typ av domar kan till exempel arbetsgivare enkelt leta fram i rättsdatabasen Verifiera mot en avgift.

– Jag sökte exakt 444 jobb. Först var de positiva och sen på slutet så försvann man ur processen, det tvärvände liksom, säger Johan.

”Frustrerande”

Johan är högutbildad inom sitt fält och arbetsförmedlingen bedömde att han skulle ha goda chanser att få ett jobb. Efter att ha blivit tipsad av en bekant om att han kunde förekomma i Verifieras databas hittade han sig själv.

– Jag var ju redan frustrerad över att vara arbetslös och frustrationen och hopplösheten blev såklart ännu större, säger han.

I början av veckan beslutade Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, att Verifiera ska sluta tillhandahålla offentliga domar om psykiatrisk tvångsvård och missbruk – detta eftersom uppgifter om hälsa är extra känsliga personuppgifter.

”Får inte censurera”

Men Verifiera har ett utgivningsbevis och har därför samma grundlagsskydd som medier och journalister. Och företagets styrelseordförande menar att IMY sätter sig över lagen.

– Nu är det såhär att vi har en yttrandefrihetsgrundlag som skyddar publicistisk verksamhet precis som den ni håller på med på SVT, den får inte myndigheter lägga sig i och censurera på något sätt, säger Gunnar Axén.

De här personerna som kommit i kläm, som vill att IMY ska agera å deras vägnar, vad säger du till dem?

– IMY kan inte agera, precis som ni (SVT) så är vi skyddade av YGL och det här är offentliga handlingar.

Överklagar myndighetens beslut

Verifiera har meddelat att de kommer att överklaga IMY:s beslut till förvaltningsrätten. Men även om IMY skulle tvingas ändra sitt beslut vill Johan ha upprättelse.

– Jag kommer följa hur det här utvecklas. Om nu Verifiera propsar på att dessa uppgifter ska vara lättillgängliga på det här sättet har jag inget att förlora på en enskild stämningsansökan, säger han.

Fakta – utgivningsbevis och söktjänster

  • Domar är offentliga handlingar, som vem som helst får begära ut. Men man måste veta vilken specifik domstol man ska vända sig till. I databaserna räcker det med att skriva in ett namn för att få en träff.
  • I slutet av 2021 föreslog regeringen att skyddet för söktjänster som visar personuppgifter om brott skulle begränsas. Regeringen ansåg att tjänsterna blivit som ”privata belastningsregister”. Riksdagen höll med om att reglerna som de ser ut i dag inte räcker för att skydda den personliga integriteten, men att regeringens förslag inte var tillräckligt precist och riskerade att inskränka yttrandefrihetsgrundlagen.
  • Enligt dataskyddsförordningen GDPR är det förbjudet att föra register över personuppgifter, men undantag finns för journalistisk verksamhet. Sedan 2003 kan även en person som driver till exempel en blogg eller en söksajt få ett så kallat frivilligt grundlagsskydd och få samma rättigheter som traditionella medier under yttrandefrihetsgrundlagen, YGL.
  • IMY menar dock att YGL:s 1 kapitel § 20 inte hindrar ett förbud mot att offentliggöra uppgifter om hälsa, sexualliv, sexuella läggning om uppgifterna har samlats in på ett sätt som gör dem möjliga att söka eller sammanställa – detta efter en grundlagsändring 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.