Företaget får reprimand och föreläggande. Foto: Skrämdump Verifiera/Henrik Montgomery/TT

Myndigheten: Verifiera måste sluta sälja uppgifter om psykisk hälsa

Uppdaterad
Publicerad

Söktjänsten Verifiera har tillåtit allmänhet och arbetsgivare att i en databas söka efter uppgifter om psykiatrisk tvångsvård och missbruk. Men nu har Integritetsskyddsmyndigheten beslutat att företaget måste sluta med detta.

Verifiera måste vidta åtgärder så att det inte längre är möjligt att använda namn eller personnummer för att i företagets databas söka fram uppgifter om någon har genomgått psykiatrisk tvångvård eller vård för missbruk, har Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, beslutat.

Får inget jobb

En person som blivit tvångsvårdad skriver till IMY: ”Jag har haft tvångsvård via beslut från förvaltningsrätten som visas på Verifiera.se enligt deras information. Jag åker ur rekryteringsprocesserna för jobb efter bakgrundskontroll varje gång. I belastningsregistret är det tomt.”

– Det rör sig om mycket integritetskänslig information beträffande personer som är eller har varit i en mycket utsatt situation”, säger Martin Wetzler, jurist på IMY.

Det var i april i år som IMY inledde ett tillsynsärende mot rättsdatabasen Verifiera. Flera personer hade då hört av sig till myndigheten och sagt att man misstänkt att man förlorat arbetstillfällen efter att arbetsgivare använt Verifiera.

– För dessa personer kan ett offentliggörande av informationen vid en bakgrundskontroll leda till kännbara konsekvenser, till exempel i form av minskade möjligheter att bli aktuell för en anställning och utanförskap”, säger Martin Wetzler.

Undantag för medier

Verifiera är en av flera tjänster som samlar offentliga domar på ett ställe så att de blir sökbara med hjälp av personnummer. Men inte bara brott är sökbara – hos förvaltningsrätterna finns uppgifter om psykisk tvångsvård, sjukskrivning och missbruksproblem.

Enligt dataskyddsförordningen GDPR är det förbjudet att föra register över personuppgifter, men undantag finns för journalistisk verksamhet. Sedan 2003 kan även en person som driver till exempel en blogg eller en söksajt få ett så kallat frivilligt grundlagsskydd och få samma rättigheter som traditionella medier.

IMY, som utfärdar ett föreläggande och en reprimand mot Verifiera, anser dock att känsliga uppgifter som dessa inte omfattas.

Kommer att överklaga

Gunnar Axén är styrelseordförande för Verifiera och meddelar att företaget kommer att överklaga IMY:s beslut till förvaltningsdomstol, efter att Justiteombudsmannen tidigare valt att inte gå vidare med en liknande anmälan.

– Vi är en nyhetsbyrå och en rättsdatabas och vi är skyddade av yttrandefrihetsgrundlagen. IMY har inte befogenheter att granska vår verksamhet eller ha synpunkter på den, säger han till Kulturnyheterna.

Söktjänsterna

I slutet av 2021 föreslog regeringen att skyddet för söktjänster som visar personuppgifter om brott skulle begränsas. Regeringen ansåg att tjänsterna blivit som ”privata belastningsregister”. Riksdagen höll med om att reglerna som de ser ut i dag inte räcker för att skydda den personliga integriteten, men att regeringens förslag inte var tillräckligt precist och riskerade att inskränka yttrandefrihetsgrundlagen.

Enligt dataskyddsförordningen GDPR är det förbjudet att föra register över personuppgifter, men undantag finns för journalistisk verksamhet. Sedan 2003 kan även en person som driver till exempel en blogg eller en söksajt få ett så kallat frivilligt grundlagsskydd och få samma rättigheter som traditionella medier under yttrandefrihetsgrundlagen, YGL.

IMY menar dock att YGL:s 1 kapitel § 20 inte hindrar ett förbud mot att offentliggöra uppgifter om hälsa, sexualliv, sexuella läggning om uppgifterna har samlats in på ett sätt som gör dem möjliga att söka eller sammanställa – detta efter en grundlagsändring 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.