• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetsmiljöverkets inspektör svarar på tre frågor om vilka arbetsmiljöregler som gäller i kulturbranschen. Foto: TT/Henrik Montgomery/SVT

Arbetsmiljöverket: ”Brister som finns på alldeles för många arbetsplatser”

Publicerad

Arbetsmiljöverket pekar på allvarliga brister i arbetsmiljön efter dödsfallet på Kungliga Operan. Kritik riktas även mot Göteborgsoperans säkerhetsrutiner.

Enligt Arbetsmiljöverket brister ofta kunskapen om arbetsmiljöregler.

Jenny Bengtsson är inspektör på Arbetsmiljöverket. Utifrån vad hon ser i sitt arbete är det ett vanligt problem i kultursektorn liksom på hela arbetsmarknaden att arbetsmiljöregler inte följs.  

– Det här är brister som finns på alldeles för många arbetsplatser. Vi ser ungefär samma brister som vi ser på resten av arbetsmarknaden. Det är ofta fallrisker som inte har förebyggts. Det kan vara brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger hon.  

Enligt arbetsmiljöföreskrifter måste arbetsgivaren vidta de åtgärder som krävs för att en arbetstagare inte ska falla. Att arbeta med stegar är ett sistahandsval enligt regelverket.

Hör mer om arbetsmiljöregler i kulturbranschen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.