Aretha Franklin sjöng på Elton John AIDS Foundations 25-årsjubileum i november 2017, New York. Foto: Andy Kropa/TT

Soulmusikens drottning Aretha Franklin är död

Uppdaterad
Publicerad

Hon dominerade den amerikanska soulscenen i flera årtionden med låtar som Respect, I say a little prayer och Think. Efter flera års kamp mot cancer har Aretha Franklin somnat in, 76 år gammal. – Hon var den största. Vi hade inte haft soulmusik om vi inte haft Aretha, säger kulturreporter Lisa Wall.

Aretha Franklin avled i sitt hem i Detroit omgiven av sin familj.

”Det är svårt att hitta de rätta orden för att beskriva sorgen i våra hjärtan. Hennes kärlek för sina barn, barnbarn, syskonbarn och kusiner hade inga gränser”, skriver familjen i ett meddelade.

”Hon var den största”

– Hon var den största. Vi hade inte haft soulmusik om vi inte haft Aretha. Hon är orsaken till så mycket musik i dag, säger kulturreporter Lisa Wall i SVT Nyheters livesändning.

Musikjournalisten Mats Nileskär minns när han fick intervjua Aretha Franklin.

– En stor personlighet som genom hela sin karriär inte tog någon skit, utan gick hennes egen väg. Jag kallade henne för superkvinnan men det ville hon inte veta vid. Jag ger henne dock superkrafter då som nu, säger Nileskär. 

Per Andersson, kulturreporter på SVT, säger att ingen annan artist lyckats rå på hennes dominans.

– Hon stod över soulgenren trots att den kryllade av artister. Hon hade en speciell sångstil: hon sjöng väldigt rakt, verkade aldrig stressad och kunde på olika sätt sjunga vid sidan av melodin, säger han.

”Respect” och ”You make me feel” stora låtar

Aretha Franklin skivdebuterade redan 1956. Då sjöng 14-åringen från Memphis gospel. Under 50-talet spelade hon i olika kyrkor innan första skivkontraktet skrevs år 1960.

Andra halvan av 60-talet blev hon ett dominerande namn på den amerikanska soulscenen – och slog igenom stort med låtar som Respect, I say a little prayer, (You make me feel like) A natural woman och Think. Den växande låtkatalogen gav Aretha Franklin smeknamnen The queen of soul.

Under 60-talet blev Aretha Franklin också en viktig gestalt i den pågående medborgarrättsrörelsen. Hennes pappa arbetade som pastor i hemstaden Detroit och Martin Luther King var en ofta återkommande gäst i hemmet. Arethas låt Respect, som kom 1967, blev näst intill ett soundtrack för kampen mot rasism i USA.

Under 70- och 80-talet fortsatte Franklin att släppa flera kritikerrosade album. Sista plattan So damn happy kom 2003.

Behandlades för cancer i bukspottskörteln

Efter 2010 drog Aretha Franklin ned på sina spelningar på grund av hälsoproblem. Ett år senare meddelade artisten att hon behandlades för cancer i bukspottskörteln.

I februari 2017 meddelade hon att live-framträdandena helt skulle upphöra efter årets slut, men redan till sommaren det året blev hon tvungen att ställa in flera konserter på inrådan av läkare.

Under sin karriär blev Franklin belönad med allt från ett 20-tal Billboard-placeringar och 18 Grammy-statyetter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.