Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturnyheternas kritiker väljer årets bästa tv-serier Foto: HBO Max/Sky Showtime/Disney+/FX

Kulturnyheternas kritiker väljer årets bästa tv-serier 2022

Uppdaterad
Publicerad

Dystopi, köksstress och vildmarksskräck toppar Kulturnyheternas kritikers lista över årets bästa tv-serier.

”Yellowjackets”

Ett privatplan med high school-laget Yellowjackets störtar i vildmarken och tjejerna som överlever kraschen tvingas leva ut ett Flugornas Herre-scenario i en skog som tycks hemsökt. 

25 år senare har fyra av de överlevande, nu vuxna kvinnorna, försökt glömma det ohyggliga som hände i skogen. Men det ohyggliga, visar det sig, är långt ifrån färdigt med dem. 90-talsikonerna Juliette Lewis och Christina Ricci tänjer på ett underbart sätt på gränsen mot överspel.

Yellowjackets är en serie med gott humör – delvis high school-drama, paranoid mordgåta, skräck, överlevartrauma och ockult kannibalfrossa. På något osannolikt sätt lyckas den balansera alla dessa delar och foga ihop dem till något jag skulle kalla perfekt tv-serieunderhållning.

Visas på Sky showtime.

”Station eleven”

I dessa ”based on a true story-tider” är det härligt att möta en spritt språngande fantasi, dessutom en sådan fångad med ett episkt, vackert bildspråk. Det här en suggestiv saga som skapar egna spännande världar, en berättelse med många intrikata lager, som dessutom vävs ihop på ett snyggt sätt.

Som dystopi-fan är det extra kul att se hur ”Station eleven” återupprättar dystopi-genren – som på senare decennier har misshandlades och populariserats av en massa platt dussinaction, med präktiga ungdomar som fajtas mot totalitära regimer. Det här är istället en smått filosofisk dystopi, som lånar sig till diverse olika tolkningar.

Visas på HBO Max.

”The bear”

Det är förvånande att det tagit så lång tid för fiktionen att hitta in i restaurangköket, i realitygebitet har man förstått länge att köket är en dramatisk plats: Stressen, tempot, hierarkierna.

Men det bästa med ”The bear” är de stora pretantionerna. Det känns som att man kan ta på allt i den här serien. Den är inspelad i ett riktigt kök och inte en studio – det känns trångt och smutsigt. Det är extrema närbilder på kött och det är höga stekfräsljud.

I ”The bear” förekommer varken kärlekshistoria eller sex och man har valt att låta maten få den laddningen som romantiken brukar ha – det är kroppsligt och det för rollfigurerna samman. Serien har en skönhetsfläck i form av en övertydlig monolog i sista avsnittet. Utöver det är det en perfekt tv-serie.

Visas på Disney+.

Se hela programmet om årets bästa tv-serier här.

Kim Veerabuthroo Nordberg:

1 Yellowjackets

2 The white lotus 2

3 Severance

4 Stranger things

5 Better call Saul

6 Gaslit

7 The bear

8 This is going to hurt

9 House of the dragon

10 Industry

Fredrik Sahlin:

1 Station eleven

2 Riket Exodus

3 This is going to hurt

4 Outer range

5 The bear

6 Under the banner of heaven

7 The white lotus 2

8 The english

9 1899

10 Severance

Lydia Farran-Lee:

1 Yellowjackets

2 The bear

3 Severance

4 Hacks 2

5 North water

6 Gaslit

7 This is going to hurt

8 The white lotus 2

9 Pam & Tommy

10 Sandman

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.