Foto: Oscar Muñoz

Årets Hasselbladspris till Oscar Muñoz

Uppdaterad
Publicerad

Fotografen Oscar Muñoz från Colombia har utsetts till 2018 års mottagare av det internationella och prestigefyllda Hasselbladspriset.

– Det betyder ett erkännande, jag kan knappt tro att det är sant med tanke på alla viktiga konstnärer som tidigare fått priset, säger Oscar Muñoz till Kulturnyheterna.

I oktober kommer han till Göteborg för att motta ett av bildvärldens mest prestigefyllda pris: Hasselbladsstiftelsens internationella pris i fotografi och så här lyder delar av juryns motivering:

”Tidens gång, historiens vändningar och upplösningen av bilden utgör kärnan i Oscar Muñoz arbeten som ifrågasätter det fotografiska mediets tillförlitlighet. Hans skulpturala installationer förenar fotografins och den rörliga bildens ljuskänsliga egenskaper”

Döden och minnen

Den colombianske konstnären är känd för sin användning av okonventionella material och olika tekniker och uttryck. Som vatten, kol, fotografi, screentryck, installationer, video och objekt. Han undersöker den fotografiska bilden och reflekterar över minne och dödlighet.

– En bild i rörelse ligger närmast livet, den frysta – närmast döden, säger Oscar Muñoz.

I verket ”Narcisos” överför han till exempel ett självporträtt av kolstoft till en vattenyta, som slutligen avdunstar. Porträttet ändrar under tiden form för att till slut lösas upp helt. Hans verk berör också människans utsatthet och våldets historia och närvaro. Både i hans egen närmiljö, Colombia, och internationellt.

”Otrolig spännvidd”

– I en tid av ökande politisk osäkerhet och allt större mänsklig oro påminner hans verk oss om hur bräckliga vi är. Genom hela Oscar Muñoz otroliga spännvidd av verk är det uppenbart att han är fast besluten att inte glömma de perioder i historien som så ofta blir kulturellt och politiskt raderade, säger Mark Sealy, ordförande i Hasselbladsprisets jury, i ett pressmeddelande.

I höst öppnar en utställningen med Oscar Muñoz på Hasselblad Center i Göteborgs Konstmuseum.

Hasselbladspriset

Hasselbladstiftelsens internationella pris i fotografi anses vara ett av världens mest prestigefyllda fotopris. Det delades ut för första gången 1980 och har delats ut årligen sedan dess, med undantag för 1983. Hasselbladpriset tilldelas en fotograf som blivit erkänd för ”framstående fotografisk gärning”, i enlighet med Erna och Victor Hasselblads sista vilja och testamente. Priset utgörs av 1 000 000 kronor, en guldmedalj samt ett diplom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.