”Abbott & Cordova, 7 August 1971” av multikonstnären Stan Douglas. Foto: Youtube

Stan Douglas vinner Hasselbladspriset

Uppdaterad
Publicerad

Årets vinnare av Hasselbladpriset är kanadensiska fotografen Stan Douglas. En multikonstnär som gör både fotografier och film i gränslandet mellan verklighet och fiktion.

– Jag bestämde mig tidigt för att inte bara använda en konstform. Jag kände att jag skulle försöka att anpassa formen efter mina idéer, säger Stan Douglas.

Stan Douglas är en multimedia konstnär som gör film, tv, fotograferar och arbetar med teater. Han har även gjort en konst-app där den som tittar förflyttas till ett gammalt hotell i hans hemstad Vancouver.

Karriären inleddes i början av 1980-talet och tog fart under den senare delen av decenniet när flera av hans verk visades i kanadensisk tv. Under 1990-talet fick han internationellt genombrott och han har ställt ut på konstbienalen i Venedig tre gånger.

Gränslandet mellan verklighet och fiktion

Sociala frågor som ofta rör ras, kön, identitet är ständigt närvarande i Stan Douglas konst. Motiven rör sig i gränslandet mellan verklighet och fiktion. Vissa verk handlar om amerikanska jazzmusiker i 1960-talets Paris, andra är utformade likt pressfotografier från 1970-talets Angola. Vid varje projekt använder Stan Douglas ofta teknik och rekvisita som stämmer överens med den tid han porträtterar. Men det är inte alltid självklart för åskådaren om han har återskapat en verklig händelse. Även om han gör konst som tar upp politiska ämnen så ser han sig inte som en politisk konstnär.

– Jag kan inte förändra världen min konst, men jag kan kanske få människor att tänka annorlunda om världen, säger Stan Douglas.

Städer som håller på att förändas eller förfalla är också ett tema som Stan Douglas återkommit till vid flera tillfällen. Bland annat har han gjort en utställning om Detroit, en stad som gick i konkurrs.

– Det är tillfällen då möjligheten att omstrukturera samhällen uppstår. Det är alltid viktigt att minnas att den värld vi lever i är inte den enda möjliga världen, säger Stan Douglas.

Omfattande arbete

Att återskapa historiska miljöer och händelser tar tid och är kostsamt. 2009 skapade Stan Douglas ett verk som bygger på ett upplopp i hemstaden Vancouver 1971, ”Abbott & Cordova, 7 August 1971”.

– Det var ungefär ett år med research och kanske sex veckor av förberedelser, säger Stan Douglas.

Själva fotograferingen som genomfördes under tre kvällar inkluderade både skådespelare och hästar. Enligt den kanadensiska tidningen the Walrus ska kostnaden för projektet ha legat på miljonbelopp.

– Det var ungefär som att göra en liten film, säger Stan Douglas.

Internationellt pris sedan 1980

I snart 40 år har Hasselbladstiftelsen delat ut sitt pris för framstående fotografisk gärning, allt enligt önskemålen i Erna och Victor Hasselblads testamente. Priset är en miljon kronor och en utställning på Hasselbadscenter i Göteborg. Bland de tidigare vinnarna finns Irvin Penn, Cindy Sherman och Lennart Nilsson. Som motivering till årets pris skriver stiftelsen, ”Stan Douglas är en konstnär av enastående betydelse som har fått internationellt erkännande för såväl sina starka fotografiska arbeten som för sina video- och filmverk. Hans konstnärskap reflekterar, på ett omsorgsfullt och träffande sätt, över fotografins och filmens historia och erbjuder ny förståelse av båda mediernas kulturella och teknologiska utveckling”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.