– Det här utspelar sig i en fiktiv tid som egentligen sträcker sig från slutet av 1800-talet till en bit in på 1900-talet, en period som vi kallar för de stora äventyrens tid. Då trodde man att med hjälp av vetenskap och stora ångmaskiner så kunde man lösa alla världens problem och upptäcka de sista hörnen på jordklotet, säger Per Simonsson, den ena halvan av regi- och manusduon bakom årets julkalender ”Selmas saga”.
Kände press
Arbetet med kalendern började redan för fyra år sedan när idén om ”Selmas saga” föddes på en pappersservett på ett fik. I samma veva hade duon Stefan Roos och Per Simonsson rönt stora framgångar med 2011 års julkalender ”Tjuvarnas jul” som blev en supersuccé bland barnen.
Kände ni att ni hade extra press på er inför det här projektet när den andra julkalendern blev så uppskattad?
– Jo, absolut. Men vi bestämde oss för att vi inte skulle konkurrera med oss själva. Det här skulle vara ett helt eget universum, säger Stefan Roos.
Handlar om tomteforskare
Åttaåriga Selmas värld är på väg att rasa samman när hon får beskedet om att hennes familj kommer att vräkas. Hon måste hitta tomten som kan uppfylla hennes inre önskan – att få behålla sitt hem. Och vägen dit går genom vetenskapsmannen och tomteforskaren Efraim von Trippelhatt.
– Som karaktär är Efraim von Trippelhatt ett slags förkroppsligande av idén att vetenskapen kan berätta allting, något som man kanske kommer att ifrågasätta under den här resan, säger Per Simonsson.
Det finns dock ett litet problem. Efraim von Trippelhatt tycker inte om barn.
– Efraim är upptagen av det som intresserar honom och han är väldigt noga med att inte bli störd. Allting som stör ska stängas ute. Han är en excentriker. Han har inget intresse i barn men han är väldigt mycket barn själv, säger Johan Ulveson som spelar Efraim von Trippelhatt.
”Vill göra en visuell berättelse”
Simonsson och Roos har efter år av samarbete jobbat fram ett gemensamt formspråk och den som såg ”Tjuvarnas jul” kommer att känna igen sig i estetiken.
– Vi ville verkligen göra en visuell berättelse, säger Per Simonsson.
– Och förhoppningsvis känns den tidlös, att det finns en klassisk kvalité i det också, säger Stefan Roos.
Berättelsens fokus har riktats mot äventyret som har kryddats med luftskepp, magi och elaka skurkar.
– Vi har lyssnat på tioåringen i oss själva. Vad var det som man själv älskade med julkalendern? Det betyder så mycket att få göra en riktigt härlig saga, säger Per Simonsson.
”Hon är väldigt modig”
Centrum för sagan är Selma som spelas av Ester Vuori.
Hur skulle du beskriva Selma?
– Selma är en väldigt omtänksam person, väldigt empatifull och snäll. Men hon är också klok och väldigt modig också såklart, säger Ester Vuori.
Och just Selmas mod är någonting som skaparna hoppas ska inspirera tittarna.
– Det är den här vetskapen om att även den minsta person kan få den största betydelsen, säger Per Simonsson.