Sanna Nielsen är årets julvärd i SVT. Foto: Janne Danielsson/SVT

Sanna Nielsen är årets julvärd i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Sångerskan Sanna Nielsen är årets julvärd i SVT. ”Jag vill försöka ge lugn i en stressad tid”, säger en hedrad Nielsen.

Hedersuppdraget att tända ljuset, presentera julaftonskvällens program och hålla tittarna sällskap kommer i år att skötas av sångerskan och Allsångsprogramledaren Sanna Nielsen.

– Det första som gick genom huvudet var: vilken otroligt stor ära! Sedan tänkte jag jösses vad läskigt! Det kan jag tänka mig att alla tänker. Det är så stort, jag har följt det sedan jag var liten och såg Arne Weise, säger Sanna Nielsen.

Vill skapa lugn

Att hon tar uppdraget på allvar råder det ingen tvekan om.

Sanna Nielsen säger till Kulturnyheterna att hon fick frågan om att ta plats i julvärdens fåtölj för drygt en månad sedan.

– Det är inte många veckor sedan. Ganska kort varsel, ja. Det var i alla fall inte särskilt länge sedan.

– Första reaktionen var, skojar du? Det är svårt att ta in när man får en sådan fantastisk förfrågan. Man blir lite chockad...

Julaftonskvällen följer av tradition ett ganska strikt schema tablåmässigt. Kalle Anka, Karl Bertil Jonsson och Kan du vissla Johanna ska förstås visas som vanligt. Men däremellan finns det tid för julvärden att sätta sin egen prägel på kvällen. Sanna Nielsen är klar med vad hon kommer att bjuda på.

– Jag kommer ju att sjunga förstås, det skulle kännas väldigt konstigt om jag inte skulle göra det jag brukar göra.

– Jag har gjort så otroligt många julturnéer sedan 2001 och vill liksom inte vara utan julmusik eller jultradition. Själva julfirandet har förändrats under årens lopp, från att man var barn och firade med mormor och morfar. Sedan gick de bort, och då blev det liksom en annan jul.

Miljonpublik

Förra året tittade 3,7 miljoner människor på SVT:s julfirande. Det är en publik som få program fortfarande drar.

– Nu funderar vi fram och tillbaka, vad vi vill prata om och så. Just nu spretar det år alla håll och kanter. Jag vill verkligen förmedla lugnet och hoppet. Jag vet att jag är ett sällskap för väldigt många där ute. Familjer, barn som kanske inte har det helt lätt kring julen och de som är ensamma eller bara vill ha sällskap.

Har du tillbringat en jul ensam någon gång tidigare?

– Inte helt ensam. Jag och min sambo firade jul själva något år. Jag älskar både det stora och det lilla och tyckte faktiskt att det var rätt skönt.

Att slippa släkten.

– Ja, haha! Även om jag tycker om dem.

Byts ut varje år

Nielsen blir den sextonde julvärden i ordningen. Efter att Bengt Feldreich satt stadigt i fåtöljen 1959-1971 och Arne Weise tog vid 1972-2002 har värden bytts ut varje år.

1959-1971: Bengt Feldreich

1972-2002 Arne Weise (utom 1979, 1988, 1989 och 1990)

2003: Lotta Bromé

2004: Ernst Kirchsteiger

2005: Blossom Tainton

2006: Ingvar Oldsberg

2007: Anne Lundberg

2008: Lasse Kronér

2009: Lisbeth Åkerman

2010: André Pops

2011: Kalle Moraeus

2012: Sarah Dawn Finer

2013: Petra Mede

2014: Henrik Dorsin

2015: Gina Dirawi

2016: Sanna Nielsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.