Henning Brüllhoff Foto: privat / Dockhaveri förlag

Årets katapultpris till Henning Brüllhoff

Uppdaterad
Publicerad

2017-års katapultpris går till Henning Brüllhoff som debuterade med romanen ”Allt jag begär” förra sommaren. Priset delas ut årligen till en skönlitterär författare som debuterat under föregående år.

– Jag känner mig glad och överraskad av den plötsliga uppmärksamheten efter en ganska tyst vinter, säger Brüllhoff till Kulturnyheterna. 

Det litterära Katapultpriset instiftades av Sveriges Författarförbund 1991 och delas årligen ut till en skönlitterär författare, prosaist eller lyriker som debuterat under föregående år. Henning Brüllhoffs litterära stil kan beskrivas som en blandning mellan prosa och lyrik. 

– Jag har provat att skriva på olika sätt, men kommer alltid tillbaka till ett ganska lyriskt språk, så jag hoppas att boken ska ge nya perspektiv till läsaren rent språkligt.

Utforskar mänskligt begär

”Allt jag begär” tar sin början i skådespelaren Lana Clarksons död. Händelsen väcker minnen hos bokens berättarjag, som reser i minnet till sitt gamla pojkrum i Stockholmsförorten Huddinge, till de första önskedrömmarna och fantasierna om vad livet skulle bli. Huvudtemat för boken är begär, något Brüllhoff velat undersöka länge. 

– Temat begär har funnits med mig många år... vad är det för något, och varför begär vi det vi begär?  

Förlaget beskriver ”Allt jag begär” som en: ”litterär dissekering av den manliga blicken inifrån en kropp som skaver mot sina kanter. Det är en ömsint, uppriktig och livsfarlig begärsutredning.” 

– Jag är väldigt glad för priset, det är ett erkännande, säger Henning Brüllhoff. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.