Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kriget i Gaza genomsyrar årets index. Enligt Reportrar utan gränser har mer än 100 palestinska journalister dödats av israeliska styrkor, minst 22 av dem var i tjänst. I videon hör du Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser. Foto: AP Photo/Hatem Ali

Rekordlågt skydd för pressfriheten i världen

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler regeringar och myndigheter misslyckas med att skydda den fria pressen, det framgår i Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex för 2024.

Pressfriheten i världen är sämre än någonsin enligt Reportrar utan gränsers (RSF) årliga pressfrihetsindex. Stödet för medias självständighet går ned, samtidigt ökar trycket från stater och andra politiska aktörer.

– Det är en fruktansvärd situation, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser.

Kriget i Gaza genomsyrar

De senaste tio åren har pressfriheten minskat avsevärt. För tio år sedan hamnade 19 länder i botten på RSF:s pressfrihetsindex, idag är det 36 länder. Även de länder som tidigare hade bra pressfrihet har minskat från 25 länder till 8.

– Det är alltså 0,8 procent av jordens befolkning som lever i ett land där pressfriheten är bra. Så det är en långsiktig trend här som är mycket oroande, säger Erik Larsson.

Kriget i Gaza genomsyrar årets index. Sedan oktober 2023 har mer än 100 palestinska reportrar dödats av israeliska styrkor, minst 22 av reportrarna i tjänst. I kategorin säkerheten är Palestina bland de tio sämsta länderna i världen, som annars har plats 157 av 180 i indexet

Sverige klättrar

Bland de länder som finns i topp återkommer Norge, följt av Danmark och Sverige som klättrat en placering sedan förra året.

– Pressfriheten i Sverige är ungefär som förra året, att vi går upp beror på att det gått sämre för ett annat land, Irland som sjunkit från plats två till plats åtta på grund av ett politisk parti som angripit medier och journalister.

”Kan påverka pressfriheten i hela världen”

Bland de länder där pressfriheten är sämst återfinns Eritrea (180), Syrien (179) Afghanistan (178).

– Eritrea är det land i världen som fängslat journalister under lång period, bland annat svensken Dawit Isaac och där pressar vi på för att få honom fri.

Under 2024 går flera länder till val vilket kan öka polariseringen i världen. USA är ett av dem där pressfriheten redan backat och det stundande presidentvalet oroar.

– Risken är att det kan få negativa konsekvenser för pressfriheten i hela världen, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser.

Pressfrihetsindex 2024

Högst pressfrihet:

1. Norge

2. Danmark

3. Sverige

4. Nederländerna

5. Finland

Lägst pressfrihet:

176. Iran

177. Nordkorea

178. Afghanistan

179. Syrien

180. Eritrea

Källa: Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.