Ärkebiskop Antje Jackelén bojkottar Svenska Akademiens högtidssammankomst den 20 december. Foto: Anders Wiklund & Janerik Henriksson/TT

Ärkebiskopen bojkottar Svenska Akademiens högtidssammankomst

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges ärkebiskop Antje Jackelén har meddelat att hon inte kommer delta i Svenska Akademiens traditionsenliga högtidssammankomst den 20 december.
”Efter allt som varit och utifrån hur Akademien och några ledamöter har profilerat sig kan jag inte uttrycka min solidaritet genom att delta som tidigare år”, skriver Jackelén till Kulturnyheterna.

Varje år avslutar Svenska Akademien arbetsåret genom att fira sin högtidsdag den 20 december med en offentlig sammankomst i Börssalen.

Sammankomsten följer fortfarande instiftaren Gustaf III:s regelverk. Och salens knappt 500 platser fylls av kungligheter, höga befattningshavare inom den offentliga förvaltningen och framstående företrädare för landets kulturliv.

Kan inte uttrycka sin solidaritet

Men i år kommer alltså ärkebiskop Antje Jackelén inte vara en av deltagarna. I ett mejl till Kulturnyheterna skriver hon:

”I år kommer jag inte att delta i högtidssammankomsten för Svenska Akademien. Både nationellt och internationellt är Akademiens symbolkraft stor. Efter allt som varit och utifrån hur Akademien och några ledamöter har profilerat sig kan jag inte uttrycka min solidaritet genom att delta som tidigare år.

Med detta sagt vill jag också uttrycka min förväntan och mitt hopp om att Svenska Akademien åter kan bli det som Sverige har stort behov av: en akademi som med snille och smak på nytt blir en ledande kraft för bildning och kultur.”

Antje Jackelén har varit ärkebiskop, alltså högsta ledare, i Svenska kyrkan sedan juni 2014.

Kulturnyheterna söker Svenska Akademien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet