Arkitekten leoh Ming Pei vid glaspyramiden som står framför konstmuseet Louvren i Paris. Arkivbild från 1989. Foto: Pierre Gleizes/AP/TT

Arkitekten bakom Louvrens glaspyramid död – blev 102 år

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikansk-kinesiske arkitekten leoh Ming Pei har avlidit, 102 år gammal, rapporterar The New York Times.

På Pei meritlista finns bland annat glaspyramiden utanför konstmuseet Louvren i Paris. Byggnaden, som stod färdig 1989, är typiskt för Pei – han använde sig ofta av sten, stål och glas i geometriska former. Och just pyramiden var en återkommande form.

Pei hade handplockats av Frankrikes dåvarande president François Mitterrand för projektet. Och när Louvrens nya entré stod klar – en 70 meter lång, futuristisk pyramid av glas och stål, med tre mindre pyramider i närheten – blev många fransmän förskräckta.

Kritiserades för sin bakgrund

En fransk tidning beskrev pyramiderna som ”en utbyggnad av Disneyland”, men kritiken mot Pei handlade även om att han inte var fransman. Själv har Pei har sagt att Louvren var hans svåraste uppdrag i karriären.

leoh Ming Pei, son till en framstående bankir i Kina, flyttade till USA 1935 för att studera arkitektur. Han var gift med Eileen Loo från 1942 fram till hennes död i 2014. De hade fyra barn, varav två blev arkitekter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.