Arkitekturupproret ger pris till Sveriges fulaste hus

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Sveriges arkitekter delade ut det prestigefulla Kasper Sahlin-priset för årets bästa byggnad delades också ett annat pris ut. Aktivistgruppen Arkitektupproret gav sitt årliga Kasper Kalkon-pris till vad de anser vara förra årets fulaste nyproduktion; ombyggnaden av Karlstads stadshus.

Arkitekturupproret är en aktivistgrupp som verkar för nybyggnation enligt klassisk arkitekturtradition och för att skyddet för befintlig arkitektur ska stärkas. De delar årligen ut det ironiska Kasper Kalkon-priset som ett svar Sveriges Arkitekters Kasper Sahlin-pris.

I år går Kalkon-priset till ombyggnaden av Karlstads stadshus signerat arkitektkontoret Horisont Arkitekter.

”Att göra en sådan intetsägande byggnad ännu tråkigare och mer disharmonisk är i sig imponerande. Nästan lika imponerande som att få fasadmaterial i trä att se ut som en gammal betongfasad a la Tjernobyl (efter olyckan).”, skriver de bland annat i motiveringen.

”Ännu en betongklump”

Arkitekturuppropet riktar också kritik mot Sveriges arkitekter för att de gav det modernistiska Merkurhuset Kasper Sahlin-priset, ett hus de själva tidigare utsett till ett av Sveriges fulaste.

”Det känns som att branschorganisationen Sveriges arkitekter valde just Merkurhuset som vinnare för att peka ett långfinger åt oss i Arkitekturupproret. Dels för att nybygget betydde att stora delar av ett vackert 1800-talshus revs, men också då de valde att prisa ännu en grå betongklump som smälldes upp på ett känsligt läge mellan vackra gamla hus.”, skriver de på sin hemsida.

Den finaste nyproduktionen enligt Arkitekturupproret är det nyklassicistiska huset på Ekmansgatan 5 i Göteborg som har skapats av arkitektkontoret Albert Svensson & Inobi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.