• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här får Christer Björkman beskedet att Armenien drar sig ur Eurovision. Foto: SVT/ArkivVisa alla (2)
Visa alla (2)

Armenien drar sig ur Eurovision song contest

Uppdaterad
Publicerad

Armeniens public service bolag AMPTV meddelar att landet drar sig ur årets Eurovision song contest (ESC). Orsaken är den senaste veckans händelseutveckling, där bland annat en regeringsbyggnad stormats.

De senaste dagarnas händelseutveckling gör det omöjligt för Armenien att hålla deadline för ESC, meddelar AMPTV.

”Efter noggranna överväganden har AMPTV bestämt att dra sig ur 2021 års Eurovision song contest. De senaste händelserna, den korta produktionstiden och andra omständigheter gör det svårt att medverka.”

”EBU beklagar att AMPTV bestämt att dra in sin medverkan. Armenien har en lång historia i tävlingen och tillför alltid spännande och kvalitativa scenframträdanden. Vi förstår orsaken till beslutet och kommer att sakna deras hårda arbete och professionalitet i Rotterdam. Vi hoppas kunna välkomna Armenia tillbaka år 2022” skriver Martin Österdahl, som är högst ansvarig på Eurovision Song Contest.

Björkman: Väldigt tråkigt

Sveriges avgående tävlingsproducent för Melodifestivalen, Christer Björkman, som bland varit juryordförande i Armeniens uttagning 2016, säger till SVT att händelsen är väldigt tråkig.

– Armenien tillför väldigt mycket till tävlingen. De har väldigt bra, roliga bidrag, säger han och fortsätter:

– Det är alltid väldigt tråkigt när politik kommer emellan sådana här evenemang, även idrottsevenemang. Då det är bara trist. De har väl sina skäl att göra det, det kan man inte ha någon åsikt om, men det är väldigt tråkigt. Jag tycker tävlingen blir mindre intressant när det försvinner intressanta länder.

Konflikter har blossat upp

För snart en vecka sedan stormade demonstranter en regeringsbyggnad i Armeniens huvudstad Jerevan, och både anhängare till premiärminister Nikol Pasjinian och oppositionella har demonstrerat.

Pasjinian har varit i hetluften sedan han skrev under en fredsuppgörelse om utbrytarområdet Nagorno-Karabach med ärkerivalen Azerbajdzjan, något som vissa armenier närmast betraktar som förräderi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer