Musikern förlorade allt i kriget: ”De brände ner mitt hem”

Uppdaterad
Publicerad

Musikern Arman Babakhanyan förlorade allt när kriget nådde hans hemstad Shushi i Nagarno-Karabach. Hans hus är förstört och han har förlorat jobb och inkomst. Nu lever han som flykting och bor tillfälligt i en väns musikstudio i Armenien.

Musikern som går under artistnamnet ”Shushi Kushi Man” har varit på flykt sedan hans hemstad togs av Azerbajdjan i kriget som pågår i Nagarno-Karabach.

– Jag lämnade mitt hem, jag lämnade allt, säger Arman Babakhanyan.

Varför krigar man i Nagorno-Karabach?

Nagorno-Karabach är en armenisk enklav som ligger inne i Azerbajdzjan. Enligt armenierna har området alltid tillhört dem, men enligt azerierna är det deras land.

När republiken Nagorno-Karabach utropade självständighet i början av 1990-talet utbröt krig. Armenien vann och Azerbajdzjan förlorade inte bara kontrollen över enklaven utan också över omkringliggande regioner. 600 000 azerier tvingades fly och har sedan dess levt som internflyktingar i Azerbajdzjan.

De senaste åren har Azerbajdzjan satsat mycket pengar på att rusta sin armé och i kriget nu i höst återerövrade Azerbajdzjan förlorade territorier och delar av Nagorno-Karabach. 

Hundratusentals azerier är överlyckliga över att snart få flytta tillbaka till regioner de tvingades bort ifrån för tre decennier sedan. Samtidigt måste armenier lämna området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.