Foto: Henrik Montgomery/TT

Alice Bah Kuhnke: Politiken ska inte lägga sig i museerna

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill samla kulturarvsfrågor i ett eget politiskt område och vill förstärka museernas oberoende med en ny museilag.

Regeringen vill att en ny musielag ska stärka institutionernas oberoende och status. En del av det nya förslaget ska förtydliga att politiken inte ska lägga sig i museernas innehåll.

– Vi behöver säkerställa att den fina principen om att det armslånga mellan politiken och våra museer formaliseras. Nu får vi en lag som skriver fram att våra museer är oberoende och att de är oberoende kunskapsinstitutioner, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Politiken ska inte definiera kulturarvet

Kulturminister Alice Bah Kuhnke säger att det inte är upp till henne som politiker att definiera vad som klassas som kulturarv.

– För det kan vara olika saker för olika personer. Det finns forskare och experter som är väldigt bra på att beskriva det här, säger Alcie Bah Kuhnke.

Med den nya lagrådsremissen vill regeringen samla kulturarvsområdet som ett eget politikområde, för att göra kulturarvet tillgängligt för fler och vidga det offentliga samtalet. Museerna ska också skrivas fram som oberoende kunskapsinstitutioner.

– I det faktum att vi skriver fram våra museer som kunskapsinstitutioner skriver vi också fram att de ska arbeta med forskning utifrån vetenskapliga förhållningssätt. Och i det vetenskapliga förhållningssättet innebär det att man ständigt har ett kritiskt förhållningssätt till de upptäckter man gör och hur man sedan hanterar sina olika material och insikter, säger Alice Bah Kuhnke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.