Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi fortsätter hoppas på att vi får börja öppna upp och att det finns en tillit till att kultursektorn kan arrangera evenemang utifrån de restriktioner som gäller, säger artisten Lina Hedlund. Foto: TT

Artisten Lina Hedlund: Ett fönster har öppnats

Uppdaterad
Publicerad

Restauranger undantas från regeln om höst 50 personer vid evenemang. Och regeringen vill klubba ytterligare undantag så att 500 personer tillåts vid sittande evenemang.
–  Ett fönster har öppnats, det är positivt, säger artisten Lina Hedlund.

Från och med 8 oktober kan serveringsställen ha underhållning utan att behöva skicka ut alla gäster utom de femtio personer som tillåts vid evenemang.

– Det var ett efterlängtat och viktigt beslut. Det här kommer att medföra att man kan göra mindre spelningar, säger Jan Granvik, förbundsordförande Musikerförbundet.

Förutsatt att läget så tillåter kan även arrangemang med sittande publik snart undantas maxgränsen på 50 personer.

– Vi fortsätter hoppas på att vi får börja öppna upp och att det finns en tillit till att kultursektorn kan arrangera evenemang utifrån de restriktioner som gäller, säger artisten Lina Hedlund.

Börjar gälla i oktober – kanske

Undantaget innebär att om publiken sitter ned med ett avstånd på en meter, ska upp till 500 deltagare tillåtas.

Undantaget ska klubbas igenom och börja gälla från 15 oktober, men bara om läget inte ändras. Uppgifter om ökad smittspridning som kom förra veckan gjorde att regeringen avvaktade att ta ett beslut. Det kan hända igen, påpekar kulturministern.

– Gränsen på 50 personer är en omöjlighet rent ekonomiskt, då får man betala för att kunna jobba. Så en gräns på 500 öppnar upp för att skapa jobbtillfällen för många, säger Lina Hedlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer