Regeringens besked: 500 kan tillåtas i publiken

Uppdaterad
Publicerad

Restauranger undantas från regeln om högst 50 personer vid evenemang. Nästa vecka hoppas regeringen klubba igenom fler undantag i restriktionerna, meddelar kulturminister Amanda Lind (MP) och inrikesminister Mikael Damberg (S) på en presskonferens.

Arrangemang på serveringsställen ska inte längre träffas av taket på högst 50 personer vid evenemang. Det betyder att samma verksamhet inte behöver förhålla sig till olika regelverk. Ändringen träder i kraft den 8 oktober.

– Ändringen innebär att vi kommer till rätta med den ologiska situationen att om 200 personer sitter och äter på en restaurang, och sen börjar en musiker spela, så behöver alla utom 50 att gå, säger Amanda Lind (MP).

Öppnar för större evenemang

Regeringen aviserar även ett färdigt förslag för undantag från maxgränsen vid evenemang. Förutsatt att läget så tillåter ska arrangemang med sittande publik undantas maxgränsen på 50 personer, som alltså ännu gäller.

Det innebär att om publiken sitter ned med ett avstånd på en meter, ska upp till 500 deltagare tillåtas. Undantaget ska klubbas igenom och börja gälla från 15 oktober, men bara om läget inte ändras.

– Vi vet att många är beroende av det här beskedet och vi vill vara transparenta om när vi hoppas kunna fatta det här beslutet, säger Amanda Lind.​

Uppgifter om ökad smittspridning som kom förra veckan gjorde att regeringen avvaktade att ta ett beslut. Det kan hända igen, påpekar kulturministern.

– Det är klart att vi inte kan ge några garantier, men vi ser att många sektorer vill ha besked om vad planen framåt är. Det här är planen som vi har diskuterat med Folkhälsomyndigheten. Det finns en tidtabell för detta, men vi kommer att stämma av detta med Folkhälsomyndigheten innan vi fattar beslut, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Lång tid för att få besked

I augusti la regeringen fram ett förslag om att införa lättnader för kultur- och idrottsevenemang, med tanken att det skulle bli verklighet den 1 oktober. Beskedet har dragit ut på tiden och förra veckan sköt regeringen upp beslutet.

Det har varit stor frustration i Kultur- och idrottssverige över ett uteblivet besked. Varför har det tagit tid? 

– När man ändrar lagar och förordningar tar det vanligtvis mycket längre tid. Vi har jobbat intensivt med att kunna få de här två undantagen på plats. Förra veckan såg vi en ökad smittspridning, både i andra länder i Europa och i Sverige, så då var bedömning att vi behövde invänta utvecklingen, säger Amanda Lind. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.