Se Naod berätta om det nya albumet. Foto: Andreas Idén, Naod

Artisten Naod: Afro-scenen är inte där den borde vara i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Musikgenren afrobeats har de senaste åren vuxit enormt i popularitet världen över, med artister som Wizkid och Burna Boy i spetsen. Den svenska artisten Naod, som framför allt är förknippad med hiphop-scenen, har länge lyssnat på musiken och släpper nu ett nytt album där alla låtar är inspirerade av den afrikanska populärmusiken.

– Man blir glad, man blir positiv. Det höjer bara auran i rummet, varje gång en Wiz Kid eller Burna Boy sätts på blir det bra stämning, säger Naod Gebreyohannes till Kulturnyheterna.

Skelettet till albumet är afro, byggs ut med inslag av pop och swing berättar Naod. Han har alltid velat göra ett album, influerat av afrikansk populärmusik men det var när han spelade in låten ”Afro thing” som han tog beslutet.

– Vi satt i studion och jag sa till grabbarna ”låt oss göra ett helt album av det här, om en låt låter så här, hur kommer ett helt album låta?”

Det tog ungefär en månad att spela in hela albumet. Han ser skivan som sitt bidrag till musikscenen och vill att musikstilen ska växa sig större.

- Det behövs för balansen i Sverige just nu. Jag tycker inte att afro-scenen är där den borde vara i Sverige, säger Naod.

Se Naod berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.