Lily Allen Foto: TT

Artistkritik mot Jay Z och Tidal

Uppdaterad
Publicerad

Tidal klev in med dunder och brak.

Men hur smart är den nya musiktjänsten?

Nu ställer flera artister och privatpersoner frågan.

En stjärnspäckad presskonferens , regisserad av rapparen Jay Z, blev startskottet för den nya musiktjänsten Tidal. En utmanare till Spotify, slogs det fast. Något dyrare, men med ökade intäkter till musikerna.

Artister och band som Daft Punk, Madonna, Nicki Minaj, Rihanna och Beyoncé närvarande under presskonferensen, och tillkännagav att de även är delägare i bolaget.

Väckte kritik

Flera av artisterna bidrog till marknadsföring av den nya musiktjänsten i sina sociala mediekanaler, som snabbt gav eko över världen. Mest för att världens största artister plötsligt samlades på en och samma scen under presskonferensen.

Men Jay Z och artisternas köp av musiktjänsten väckte också kritik. ”En stor presskonferens om ingenting”, och ”redan rika artister som vill bli ännu rikare” genom att släppa musik exklusivt för Tidal, var några av argumenten mot den nya streamingtjänsten.

”Kommer att strömma till piratsajter”

Nu ansluter sig artisten Lily Allen till kören av kritiker. På Twitter skriver hon att Tidal kan leda till en ökad illegal fildelning av musik.

”Jag ÄLSKAR Jay Z så mycket, men TIDAL är dyrt jämfört med andra helt och hållet fullgoda streaming-tjänster. Han tar de största artisterna med sig, och gör dem exklusiva för TIDAL (har jag rätt?), folk kommer att strömma tillbaka till piratsajter och nedladdningssajter. ”

Lily Allen oroar sig även för hur den nya musiktjänsten kan komma att påverka mindre kända artister.

”Nya artister (som inte är miljonärer än) kommer att lida av det här”, twittrar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.