Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Journalistprofilerna Åsa Linderborg och Bengt Ohlsson söker samtiden genom gamla tidningar.

Bråkade på kultursidorna – nu har paret startat podd ihop

Uppdaterad
Publicerad

Författarna och tidningsprofilerna Åsa Linderborg och Bengt Ohlsson har ofta bråkat på kultursidorna. Nu har paret startat podd ihop.

I podden Trycksmärta slumpar Åsa Linderborg och Bengt Ohlsson fram ett datum ur historien, för att sedan läsa Aftonbladet och Dagens Nyheter – deras respektive tidningar – från just det datumet.

Förhoppningen är att kunna se tydligare på både nu och då. 
 
– Vissa grejer får du bara syn på om du läser hela tidningen, från tv-tablåer till matrecept och kultursidor. Vissa stora nyheter sticker upp som bergsknallar över vattenytan, men andra har sjunkit undan. Det är intressant att hitta dem. Du får syn på en tid i detaljerna, säger Bengt Ohlsson.
 
Hittills har de spelat in två avsnitt. I tidningarna från 1976 överraskas de av sexannonser om lunchservering med nakna flickor hängande i nät från taket. I tidningarna från 13 oktober 1999 fastnar de på ord vi i dag inte använder. 

”Idiotiska åsikter”

– Vi kallar podden Trycksmärta för det kan göra ont att se vad man hittar. Där ligger också fullständigt idiotiska åsikter som folk har stridit för, eller ordval som var helt okej förr som man i dag ser det problematiska med, säger Åsa Linderborg.   
 
De tidningsbråk som de varit delaktiga igenom åren, har Bengt Ohlsson inga problem att återvända till. 

– Vi slumpar ju datumen, så kommer det ett sådant datum ska vi ju prata om det. Men jag tror inte du, Bengt, minns vad vi skrev om varandra faktiskt, om du säger så, Säger Åsa Linderborg. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer