Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg. Foto: Scanpix

Åsa Linderborg hotad efter granskning

Uppdaterad
Publicerad

Efter Aftonbladets granskning av högerextrema sajter har kulturchefen Åsa Linderborg fått ta emot grova hot.

I dagens Aftonbladet kultur skriver Åsa Linderborg om hatet hon mött sedan Aftonbladet kultur börjat granska högerextrema sajter.

”Din äckliga lilla fitta hoppas en kongoneger våldtar och mördar dig omgående. Du är värd mindre än en silverfisk på toalettgolvet.” Sådana sexistiska och rasistiska påhopp riktas mot Åsa Linderborg i kommentatorsfälten på nämnda sajter. Åsa Lindeborg berättar också hur hon väckts av hotfulla sms om natten och hur folk lagt ut hennes adress på nätet med uppmaningen att leta reda på henne. Hoten har också strömmat in via mejl och Åsa Linderborg har tillfälligt fått byta bostad av säkerhetsskäl.

”Jag lär mig ta olika vägar till och från jobbet, att inte dricka alkohol på krogen, att inte prata i mobilen utomhus,  att aldrig sova med öppet fönster.”, skriver hon i Aftonbladet.

Svenska Dagbladets kulturchef Martin Jönsson har i dag skrivit ett blogginlägg till stöd för Linderborg.

Kvinnliga journalister hotas

Att kvinnliga journalister ofta får utstå hot och hat i kommentarsfält på nätet finns det många exempel på. Feminism och jämställdhet är ett ämne som tycks trigga näthat. Förra veckan skrev Arbetarbladets ledarskribent Jenny Wennberg en krönika om ojämställd snöröjning. Efter det fick hon ta emot mejl om hur hon var oknullad, ful och korkad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.