Åsa Linderborg synar kungen: ”Kan bli avundsjuk på honom”

Uppdaterad
Publicerad

Hon är känd som en stridbar, socialistisk tidigare kulturchef på Aftonbladet, historiker och en av vår tids framträdande arbetarförfattare.

Med anledning av Kung Carl XVI Gustafs 50 år på tronen tar sig Åsa Linderborg an vår monark i en ny dokumentärserie.

– Många blir förvånade över att jag gör den här serien. Det gör mig förvånad, säger hon.

Över fem avsnitt försöker Åsa Linderborg tillsammans med andra historiker, författare och journalister att granska och skildra kungens liv.

Det handlar om släktens nazistiska förflutna, barndomen och skandalerna. Men mest av allt om kungens makt.

– Kungen har mängder av privilegier, ett nätverk och en stor ideologisk makt. Monarkin står för tradition, historia, militarism, kärnfamilj, heterosexualitet. Den visar så tydligt att vi inte är jämlika i Sverige.

”Förstår inte vad makt är”

Kungen är kanske landets mest porträtterade person, ändå är Åsa Linderborg besviken på rapporteringen kring kungahuset.

– Det har inte varit fint att ägna sig åt den här frågan. Jag tror att många journalister har gått på idén om att kungahuset inte har någon makt. Att vi tror att det är någon som klipper band. Då förstår man inte vad makt är.

Har det varit så dåligt med granskningar? Finns det anledning för dig att vara självkritisk?

– Granskningarna är lätträknade, och Aftonbladet har inte varit bättre än nåt annat mediehus.

– Förklaringarna är väl att kungen lyder inte under offentlighetsprincipen, så man kommer inte åt några dokument, och att journalister inte tror att kungen har någon makt och struntar därför i honom, säger Åsa Linderborg

Fick ingen intervju

Serien släpps samma månad som regissören Karin af Klintbergs film ”Kungen – The movie”, som bygger på flera längre intervjuer med kungen.

Åsa Linderborg fick aldrig chansen att träffa kungen utan bygger sin berättelse på andra källor.

– Jag har försökt ta upp det jag tycker är underberättat: historien om hans mamma, kravet på att ha ett idealäktenskap och så tittar vi närmare på kungens relation till medierna.

Vad hade du velat fråga kungen?

– Jag hade velat fråga om hur det är att leva i den här gyllene buren. Och hur det känns att aldrig få ha en åsikt i offentligheten.

Är du avundsjuk på kungen?

– Jag kan bli avundsjuk på hans privilegier men jag är väldigt tacksam över att jag slipper leva ett liv där jag inte får ha en åsikt eller visa en känsla.

”Kungen med två ansikten” finns att se på Discovery + och Kanal 5.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.