ASAP Rocky om häktningen i Sverige: ”Trump gjorde det värre”

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2019 häktades den amerikanske rapparen ASAP Rocky efter ett slagsmål i Stockholm som han besökte i samband med en festivalspelning.

Nu har dokumentären Stockholm syndrome om hans tid i Kronobergshäktet fått premiär på filmfestivalen Tribeca.

Under söndagskvällen amerikansk tid visades dokumentären Stockholm syndrome för publik för första gången.

Filmen följer rapparen ASAP Rocky under den månad han satt på Kronobergshäktet och livet efter.

Den 5 juli 2019 häktades den amerikanske artisten i Stockholm, misstänkt för misshandel.

Den 20 juli skriver USA:s dåvarande president Donald Trump på Twitter att han ”fört samtal” med statsminister Stefan Löfven om ASAP Rocky och erbjudit sig att betala borgen – något som inte är möjligt inom det svenska rättssystemet.

I augusti dömdes rapparen och två andra personer till villkorlig dom för misshandel.

Trump missnöjd

Enligt Rolling stone skildrar den mest intressanta delen av filmen rapparens ambivalenta förhållande till presidenten.

– Jag var rädd att han skulle fucka upp det. Men å andra sidan tänkte jag, ”det är så det är nu”. Man vill ha så mycket stöd som möjligt och så får man stöd av presidenten, säger han i filmen.

Trump ska ha uttryckt missnöje över att artisten inte visat tillbörlig tacksamhet efter att han tilläts flyga tillbaka till USA den 2 augusti i väntan på dom.

– Jag hade inga problem med att säga tack, särskilt inte om han hjälpt mig. Det är berättelsen de vill berätta – att han fick mig frisläppt. Men han fick mig inte frisläppt, om något gjorde han det lite värre, säger ASAP Rocky i filmen.

Se en sammanfattning av fallet ASAP Rocky i videon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.