Kim Kardashian kommer medverka i rapstjärnan ASAP Rockys ”Stockholm syndrome”. Foto: TT

ASAP Rocky släpper film om Sverigehäktningen

Uppdaterad
Publicerad

”Stockholm syndrome”. Det är titeln på den amerikanske rapstjärnan ASAP Rockys egen dokumentärfilm om sommaren 2019 då han satt häktad i Stockholm efter ett bråk efter en spelning.

Filmen får premiär på filmfestivalen i Tribeca den 13 juni och är regisserad av filmkollektivet The Architects, skriver magasinet Dazed.

ASAP Rocky satt inlåst en månad innan han dömdes till villkorlig dom för misshandel efter bråket i slutet av juni. Händelsen fick stor uppmärksamhet även internationellt och dåvarande amerikanske presidenten Donald Trump engagerade sig i fallet.

I filmen medverkar stjärnor som Kim Kardashian, Nicki Minaj, Naomi Campbell och Tyler, the Creator, som alla propagerade för att ASAP Rocky skulle släppas ur häktet.

Det är inte känt om eller när ”Stockholm syndrome” får svensk premiär.

Begreppet myntades av utländsk press (Stockholm Syndrome) under det s.k. Norrmalmstorgsdramat 1973 då en k-pistbeväpnad man höll fyra personer som gisslan på ett bankkontor.

Syndromet innebär att personer som tas som gisslan sympatiserar med eller identifierar sig med förövarna. Det klingar oftast av snabbt när hotsituationen upplöses, vilket kan utlösa en psykologisk kris eftersom gisslan upplever sig ha handlat på ett sätt som är oförenligt med deras värderingar.

Stockholmssyndromet användes bl a. som en förklaring till att en kvinna i Kalifornien, Patty Hearst, året därpå började råna banker tillsammans med sina gisslantagare.

Källa: Nationalencyklopedin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer