Den iranska regissören Asghar Farhadi öppnade Cannes-festivalen med Alla vet. Foto: TT

Asghar Farhadi prisas på Stockholms filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

För 29:e gången anordnas Stockholms filmfestival och hederspriser ska delas ut, en tävling om världens tyngsta filmpris – den 7,3 kilo tunga Bronshästen – avgöras samt 159 filmer från 60 länder visas.

Festivalen uppmärksammar i år demokrati, och kampen för demokrati, i sin spotlight-sektion Democracy in danger. Bland annat skildras Kinas ökade press på dissidenter i A family tour, den ryska propagandamaskinen i Our new president samt Michael Moores nya Trumpsatir Fahrenheit 11/9.

Guldpalmsvinnare

”Vi är oerhört stolta över årets program där vi presenterar några av årets absolut bästa filmer. Vi har fler kvinnliga filmskapare än någonsin tidigare och vi sätter fokus på en demokrati som utmanas av populism och fake news”, säger Git Scheynius, festivalchef, i ett pressmeddelande.

Japan som filmland märks också på festivalen. Årets Guldpalmsvinnare Shoplifters av Hirokazu Kore-Eda visas, liksom klassikern Spirited away av Hayao Miyazaki och ett knippe andra japanska filmer som visar bredd och spets.

Kostymdrama avslutar

Sedan tidigare är det känt att Gunnel Lindblom tilldelas Stockholm achievement award samt att regissören Mary Harron hedras med Stockholm lifetime acheivement award. Den iranske mästarregissören Asghar Farhadi (Nader och Simin – en separation, The salesman) tilldelas Stockholm visionary award och visar sin nya film Alla vet, en kidnappningshistoria med förvecklingar, med Penélope Cruz och Javier Bardem.

Avslutningsfilmen blir kostymdramat The favourite med Rachel Weisz och Emma Stone i regi av Yorgos Lanthimos.

Stockholms filmfestival äger rum den 7–18 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.