Spocks hemplanet Vulcan kan ha ”hittats”. Bilden till vänster föreställer det tidiga universums starkaste galax, CR7. Foto: ESO/TT & Wikimedia commons

Astronomer kan ha hittat Spocks hemplanet

Uppdaterad
Publicerad

Vulcan finns! Eller iallafall delvis. Forskare har nämligen upptäckt en exoplanet som kretsar kring en stjärna ungefär 16 ljusår bort från jorden, 40 Eridani A. En stjärna välkänd i Star Trek-kretsar sedan seriens skapare, Gene Roddenberry, pekat ut att om Spocks hemplanet funnits på riktigt hade den cirkulerat kring just den.

Gene Roddenberry skrev år 1991 ett brev tillsammans med tre forskare från Harvard-Smithsonian institutet till astronomitidningen Sky & Telescope där de deklarerade att det sannolikt vore stjärnan 40 Eridani A, eller HD 26965 som den också kallas, som Vulcan hade kretsat kring. Om Vulcan funnits på riktigt, det vill säga.

Och tro, i en nyligen publicerad studie framkommer att det faktiskt finns en planet som cirkulerar stjärnan, som i sin tur finns på ett avstånd om 16 ljusår bort från jorden.

”Den här stjärnan kan ses med blotta ögat, det till skillnad från andra värdstjärnor till många andra upptäckta planeter. Nu kan alla se 40 Eridani på en klar kväll och stolta peka ut Spocks hem”, säger en av de delaktiga forskarna i projektet som funnit planeten, Bo Ma, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.