Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Som jag ser det har ingen av våra medarbetare utsatts för hot, säger Anna-Karin Larsson, områdeschef på Sveriges Radio till Kulturnyheterna. Foto: TT

Åtalad rappare skrev hotbrev: ”Tvinga P3 att spela min musik mer”

Uppdaterad
Publicerad

En rappare som åtalas för människorov har försökt skicka brev från häktet till en gängledare för att kidnappa någon från P3, rapporterar P3 Nyheter.

Breven i fråga har dock fastnat i brevcensuren och inte skickats.

Sveriges Radio P3 fick kritik från flera håll, bland annat av politiker, när Yasin utsågs till årets artist på P3 Guldgalan.

Yasin satt under prisutdelningen häktad misstänkt för stämpling till människorov, sedan dess har åtal väckts mot artisten. Yasin själv nekar till brott.

En annan rappare, åtalad för (samma) människorov, ska ha försökt skicka brev från häktet till en gängledare för att få denne att hota P3 att spela hans musik mer. Han skriver även att han vill att någon från kanalen ska kidnappas.

”(Min) musik ska spelas minst en gång varje 3 timmar”, skriver han i brevet.

Inga rättsliga åtgärder

– Som jag ser det har ingen av våra medarbetare utsatts för hot, säger Anna-Karin Larsson, områdeschef på Sveriges Radio till Kulturnyheterna.

Rapparen i fråga spelas i hiphop-kanalen P3 Din gata, men inte i övriga sändningar, skriver P3 Nyheter. Man har dock inga planer på att sluta spela artistens musik.

– Vi har ju fortfarande samma inställning. Vi skiljer ju fortfarande på ett musikaliskt verk och den som har skrivit det. Det är helt oaccpetabelt att utsätta folk för hot, men det är en hypotetisk tanke.

Svar i sociala medier

Brevet har inte lett till några rättsliga åtgärder eftersom hotet inte kunnat nå fram då brevet aldrig lämnade häktet.

Till Expressen säger rapparens advokat Anton Strand att han inte vill kommentera brevet, men på sociala medier har rapparen skrivit att brevet kom till i stundens hetta.

”Jag var på en väldigt mörk plats och jag var arg på allt runtomkring mig”, skriver rapparen, som nekar till de brott han är åtalad för.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer